ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/07/2021

НЕЋЕ БИТИ НИ СЈЕДНИЦЕ ДОМА НАРОДА

 

САРАЈЕВО, 27. ЈУЛА /СРНА/ - Лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао је да претпоставља да ће бити одгођена и сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, јер српски представници вјероватно неће доћи.

 

"Видјећемо још шта су њихове намјере", рекао је Изетбеговић, који је и предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Он је навео да ће бити на вези са кабинетима колега у Колегију Дома народа Николом Шпирићем и Драганом Човићем, те истакао да се није чуо са лидером СНСД-а Милорадом Додиком.

"С времена на вријеме у БиХ морамо имати кризе. Важне и позитивне одлуке морале су изазвати реакције. Мислим да не требамо доливати уље на ватру. Треба пустити да се ствари смире", рекао је Изетбеговић.

Он сматра да ће "остати високи представник, бонска овлаштења, а институције поново прорадити, што прије то боље", додавши да се нада да ће "у будућности након свих искустава у протеклим деценијама сви једни друге боље разумјети".

"Морамо неке ствари урадити сами и не чекати да нам се оне наметну. Потребно је направити земљу у којој не треба високи представник", рекао је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, није први пут да се деси оваква ситуација, али сматра да је то "прежестока реакција која ће се с временом смирити", јер "сваки пут су се смириле".

Изетбеговић је рекао да Предсједништво БиХ може доносити одлуке без српског члана Предсједништва, али да постоје и неке одлуке о којима мора постојати консензус.

"Предсједништво може да функционише и без Додика", рекао је Изетбеговић.

На питање да ли постоје индиције да се лидери странака у БиХ окупе и разговарају, Изетбеговић је рекао да ће се састати, али да "мисли да је сада рано".

"Сада имамо једно упално стање, нервозу, емотивно стање. Пустимо да се ствари смире", рекао је Изетбеговић.

Лидери свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској одбацили су на јучерашњем састанку свако наметање на нивоу БиХ, а српски представници од данас неће учествовати у раду на нивоу заједничких институција БиХ.