ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти27/07/2021

МИЛУНОВИЋ: СРПСКИ НАРОД ДАО ЗНАЧАЈАН ДОПРИНОС У СЛАМАЊУ ФАШИЗМА

 

БАЊАЛУКА, 27.ЈУЛА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је да су Срби показали да су слободарски народ који је дао значајан допринос у сламању фашизма у Другом свјетском рату.

 

Обраћајући се данас на Бањ брду код Бањалуке поводом обиљежавања 80 годишна од Дана устанка против фашизма, Милуновић је рекао да одаје признање и свим припаднициома других народа који су појединачно учествовали у устанку против фашизма 1941. године.

"Без обзира на то што је историја прошлог система говорила о томе да је то био заједнички устанак и заједнички отпор свих наших народа, то није тачно", каже Милуновић.

Милуновић је напоменуо да је српски народ страшно страдао на овим просторима.

"У Бихаћу су прије Другог свјетског рата Срби били већински народ, а за само неколико дана убијено је у Гаравицама око 14.000 Срба. Сада су Срби у Бихаћу статистичка грешка", указао је Милуновић.

Он је рекао да се исто десило и у Шушњару код Санског Моста, гдје је побијено 5.500 Срба, те да је и велики број Срба убијен у Доњој Градини, док је у Старом Броду на Дрини убијено 6.000 Срба.

Милуновић је истакао да је у НДХ убијено 74.642 дјеце која су била евидентирана, али се претпоставља да је тај број далеко већи.

Он је подсјетио да је устанак почео као резултат масовног страдања српског становништва под НДХ на српским подручјима Дрвара, Грахова, Козаре и Грмеча.

"Српски народ није имао избора већ се организовано и одупро најмрачнијој фашистичкој сили - усташама, које су по српским селима на почетку приводиле најугледније Србе, стријељали, клали и убијали, мучили или протјеривали за Србију", рекао је Милуновић.

Представник града Бањалука Бојан Кресојевић рекао је да се данас на Бањ брду одаје почаст славним прецима који су устали у борби против окупатора у Другом свјетском рату.

"Народни хероји бране државу у рату, а државници и велики људи граде и бране државу економским развојем", поручио је Кресојевић.

Представник СУБНОР-а града Београда Весна Ровчанин рекла је да је у борби фашизам побијеђен, али да, нажалост, није уништен.

"Фашизам нам се вратио као бумеранг, само преуобучен у неко ново рухо. Удара ових дана са свих страна све јаче и јаче. Не смијемо изневјерити наше претке, јер су жртве које су они дали огромне. Чувајмо своју слободарску прошлост, јер народ који заборавља своју прошлост никада неће имати будућност", поручила је Ровчанинова.

Обиљежавању овог догађаја присуствовали су министар енергетике и рударства Петар Ђокић и министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић, представници града Бањалука, представници СУБНОР-а града Београда и Србије, те СОБНОР-а Црне Горе.

Вијенце палим борцима НОР-а код споменика на Бањ брду положиле су делегације Владе Републике Српске, Амбасаде Руске Федерације у БиХ, СУБНОР-а Републике Српске и града Бањалука, СУБНОР-а Србије и СОБНОР-а Црне Горе, СУБНОР-а Лакташа, Модриче и Градишке, Борачке организације града Бањалука, бањалучке Градске организације породица погинулих бораца и несталих цивила, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: