ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти27/07/2021

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА СПОМЕН-КОСТУРНИЦУ У ПАРКУ БОРАЦА РОМАНИЈЕ

 

СОКОЛАЦ, 27. ЈУЛА /СРНА/ - На Сокоцу је данас, полагањем вијенаца на Спомен-костурницу у Парку бораца Романије на којој су уписана имена 969 партизанских бораца, обиљежено осам деценија од дизања народног устанка против фашизма у БиХ.

 

Обиљежавање 27. јула - Дана устанка почело је одавањем почасти и служењем парастоса погинулим борцима романијских партизанских јединица у присуству представника потомака тих бораца за слободу, представника политичког, друштвеног и привредног живота општине Соколац и СУБНОР-а Пале.

Предсједник СУБНОР-а општине Соколац Миливоје Јанковић рекао је у обраћању у Парку бораца Романије да је животе за слободу данашњих генерација дало 1.150 бораца из Романијског партизанског одреда који је обухватао подручје Пала, Рогатице, Хан Пијеска и Сокоца.

"Међу жртвама фашизма су и 5.494 цивила са овог простора, али и 6.000 страдалих у погрому на Дрини. Свима одајемо почаст и помен, као и свим борцима од 1912. до 1995", нагласио је Јанковић.

Он је подсјетио да је Романија у Другом свјетском рату дала десет народних хероја - Пера Косорића, Милана Шарца, Груја Новаковића, Марка Ећимовића, Данила Ђокића, Миланка Витомира, Михајла Бјелаковића, Славишу Вајнера Чичу, Павла Горанина и Јова Јанковића.

Предсједник соколачког СУБНОР-а истакао је да су, уз укупно десет народних хероја са Романије, на овом подручју погинули и два народна хероја из Србије и један из Црне Горе, те Равијојла Рава Јанковић из Сарајева.

Јанковић је подсјетио да је на Романији у јулу 1941. донесена одлука о дизању устанка и формиран Штаб романијског партизанског одреда, а већ 28. јула 1942. на Чавчеву пољу на Равној Романији се окупило 47 бораца који су прву оружану акцију извели у мјесту Жљебови, два дана касније, а крајем августа услиједило је и прво ослобођење Сокоца.

"Недуго након тога у бици на Романији учествује 250 бораца Романијског батаљона, те формиране Гласиначка, Романијска, Мокрањска и Прачанска чета", рекао је Јанковић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да мјеста страдања српског народа у близини насеља гдје су и живјели указују да су људи на овим простима вјековно бранили своја огњишта, своје најближе, своје право на живот и слободу.

Он је навео да је 2.121 добровољац са Сарајевско-романијске регије био на Солунском фронту.

"На Спомен-костурници на Сокоцу уписано је око 969 имена погинулих у Другом свјетском рату. У минулом рату погинуло је 4.100 људи у одбрани ове регије и више од 3.000 цивила, што указује колико је била скупа цијена слободе коју српски народ плаћа да би могао нормално да живи", рекао је Короман.

Он је изразио наду да ће нова покољења чувати ово шта сада имају, поштовати људе који су дали и своје животе и помагати њихове породице.

"Надам се да ће схватити да нам и најновија дешавања у политичком спектру говоре да је то вјечити напад на слободу коју српски народ ствара", рекао је Короман.

Вијенце на Спомен-костурницу на Сокоцу поводом Дана устанка у БиХ положиле су делегације града Источно Сарајево, соколачке Скупштине општине, општине Соколац, те соколачког и паљанског СУБНОР-а.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: