ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 27/08/2021

МАКСИМОВИЋИ ПАЛЕ СВИЈЕЋУ ЗА ЗДРАВЉЕ АНОНИМНОГ ДОНАTОРА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 

Педесетак Срба, међу којима је четворо дјеце, опстало је у селу Стрелица, удаљеном од центра Косовске Каменице око пет километара

 

Пише: Неђељко ЗЕЈАК

КОСОВСКА КАМЕНИЦА, 27. АВГУСTА /СРНА/ - Срби у селу Стрелица код Косовске Каменице живе углавном од пољопривреде, млијека и млијечних производа које продају на пијаци, али и од донација и помоћи људи добре воље попут анонимног донатора из Републике Српске који је, испричао је Срни Микица Максимовић, спасио њега и његову породицу.

"Шест година моја старија ћеркица Николија прима стипендију коју у мјесечном износу од по 100 евра обезбеђује анонимни донатор из Српске. Да није те помоћи, не бих успео да јој обезбедим редовне лекарске контроле у Београду нити бих могао да њој и млађој Милици омогућим да се школују и да у школу одлазе обучене и обувене", прича Максимовић.

Николија, која се налази на контролним прегледима у Београду, одмах по рођењу подвргнута је операцији на срчаном мишићу и од тада десет година заредом, сада два пута годишње, одлази на контролу на Институт за мајку и дете у Београду.

"Док се није појавио анонимни донатор и док за нас нису чули људи у бањалучком Одбору за помоћ нама Србима на Косову и Метохији, морао сам, да кажем тако, да просјачим и молим комшије и родбину да ми позајме новац за прегледе и одлазак до Београда. Нити сам имао од чега да их прехраним нити сам имао могућности да, изузев под надницу, зарадим преко потребни новац за њено лечење", јада се Максимовић.

Он каже да сваки цент помоћи који добија од анонимног донатора чува за Николијино лијечење и куповину ђачке опреме двјема ћеркама.

Максимовићи су, уз још једну породицу, једини у Стрелици с дјецом.

У осталих 23 куће живе старци, а било их је, присјећа се Микицина мајка Велка, више од 150.

"Један по један дом се гаси. Како старији умиру, на кућама освићу катанци, али је срећа што нема продаје, јер се ови млади држе речи коју су им оставили родитељи да не продају све док је у селу последње српске главе. Па се надам да ће се, како год се то сада да нам чинило тешко, у Стрелици славити слава", вели она, увјерена да су Свети Архангели, Света Петка и Свети Никола, три славе које славе Стречани, сачувале српство и њене двије унуке.

Унукама, чија је мајка албанка католичке вјероисповијести Ана из једног села код Скадра, савјетује да се свако јутро заједно с њом помоле Светом Николи.

"Знам да су моје молитве Николији спасиле живот и данас, ето, послије скоро десет година и она и млађа Милица знају да је Свети Никола заштитник наше куће и да све док се њему молимо биће здравља и напретка", додаје бака.

Она истиче да су српство у источном дијелу Косовске Каменице у селима Стрелица, Босце, Гризиме, Доње и Горње Мочаре сачували свеци и остаци Цркве Светог Архангела у чисто албанском селу Копривница, удаљеном од Стрелице три-четири километра, као и остаци храма Убожац, који датирају "још из времена Tурака, па и раније".

Ана наводи да дугује вјечну захвалност великом човјеку из Републике Српске и једној породици из Приједора, код које је Николија ове године боравила седам дана у оквиру акције спајања српске дјеце са Косова и Метохије и из Српске.

Она наглашава да се у кући Максимовића поштују и спроводе српски обичаји, слави Свети Никола и о слави пали свијећа за здравље анонимног донатора из Републике Српске.

У Копривници се, тврде Максимовићи, у дворишту једне албанске куће налазе остаци цркве и камен с уклесаним крстом, од кога страхују и Албанци и Срби. Зато, вели Микица, у овом дијелу Косова и Метохије уз административну линију са Врањем, Лесковцем и Медвеђом нема инцидената на националној основи, као што је то случај у другим срединама.

"Овде смо живели стотинама година заједно и дан данас поштујемо једни друге, али колико год да се Срби селе и одлазе, тако и Албанци одлазе", наводи Микица и истиче да је у селима Tуђевце, Свирце и Копривница стотине албанских кућа затворено јер млади, како Срби тако и Албанци, одлазе у потрази за бољим животом.