ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 06/09/2021

ВРАЋАЊЕ ДИНАРИ - ПЛАНИНИ КОЈА ПРКОСИ

 

ГУБИН, 6. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Да народ Ливањског поља вјерује у боље дане, показује и изградња црквено-народног конака у српском селу Губин надомак Ливна, које је посјетио монах Серафим, старјешина Манастира Светог пророка Илије у селу Кацапун у врањској епархији.

 

"Моји преци потичу испод Динаре, малог села Губина у срцу Ливањског поља. Као дјечак долазио сам у село и ту проводио распусте, чувајући краве покојнога деде све до ратних дешавања", прича монах Серафим.

Отац Серафим монашким животом живи већ 14 година.

"Динара је за мене почетак детињства. Она ми чува лепе успомене на неко лепше време. Молим се Богу да ме прими да Божијом промисли служим као монах испод Динаре", каже отац Серафим.

Према његовим ријечима, много је данас оних који су отишли од своје Динаре у свијет, али увијек су се враћали и причали о планини која пркоси.

"Динара је планина која постоји као стуб између истока и запада и увијек је чувала српски народ од Турака са једне стране и Запада са друге стране", каже монах Серафим.

Монах Серафим истиче важност вјере за српски народ.

"Вера нас чува од заборава и држи будне кад посустанемо, снажи нас кад кренемо да се боримо са животним искушењама и држи нас као споменике неког прошлог времена за неко ново време", истакао је отац Серафим.

Парохијани Губинске парохије сваке године крајем августа организују дружење поводом славе Храма Успења Пресвете Богородице.

Обрадује им се пусто Ливањско поље, баш као што се обрадовало и монаху Серафиму који је са југа Србије дошао под Динару.