ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 21/09/2021

ЈАРИЊЕ И БРЊАК - СИМБОЛИ ОДБРАНЕ И ПРОПАДАЊА

 

Мјере реципроцитета Курти уводи у предвечерје локалних избора на Косову и Метохији, заказаних за 17. октобар, да би повећао рејтинг, јер су пала у воду обећања да ће сасјећи криминал и корупцију, да ће повећати плате у здравству и просвјети, да ће сви који су починили било које кривично дјело завршити у затвору независно да ли су "учесници рата-припадници УЧК" или новопечени бизнисмени који су до богатства дошли злоупотребом функција и службених положаја, запосиједањем српских имања и имовине

 

Пише: Неђељко ЗЕЈАК

ПРИШTИНА, 21. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Актуелни предсједник привремене владе Косова Аљбин Курти јучерашњом одлуком о увођењу реципрочних мјера реализовао је обећање дато на инаугурационој сједници парламента самопроглашеног Косова 22. априла.

Он је тог дана у експозеу рекао да је питање дана, недјеље, не и мјесеци када ће примијенити реципрочне мјере према Србији.

Непуних пет мјесеци касније, он је издао наредбу министру унутрашњих послов у његовом кабинету Џељалу Свећли да блокира све административне прелазе и забрани улазак са српским регистарским ознакама и ознакама градова са Косова и Метохије које издају измјештена полицијске станице са Косова и Метохије у централној Србији.

"На свим возилима на територију Косова /и Метохије/ морају имати пробне таблице", саопштио је Свећла и појаснио да се одлука о забрани кретања возилима са српским таблицама односи и на возила чије таблице имају ознаку неког од градова са Косова и Метохије, ПР /Приштина/, ГЛ /Гњилане/, УР /Урошевац/, ПЕ /Пећ/, ПЗ /Призрен/ и КМ /Косовска Митровица/.

Реципрочне мјере, како је то Курти најавио, уз забрану кретања са српским таблицама су уведене и у дијелу који се односи на забрану слободног уласка званичницима државе Србије.

Сваки улазак на територију Косова и Метохије представницима српских државних институција одобравају косовска министарства унутрашњих и спољних послова, према претходно, посредством Канцеларије за везу Србије у Приштини, поднијетом захтјеву.

До сада је забрањен улазак предсједнику Комисије за нестала лица у Влади Србије Вељку Одаловићу и директору Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петку Петковићу.

Курти је најавио да ће убрзо увести и мјере реципроцитета у трговини, па ће на Косово и Метохију, ако Курти остане досљедан, моћи да се увезе или извезе роба исте вриједности.

У изворима блиским Куртијевом кабинету Срни је речено да "Курти планира да успостави пуну контролу сјевера Косова, због чега је на административне прелазе Јариње, на путу Лепосавић-Рашка, и Брњак, на путу Нови Пазар-Зубин Поток, упутио стотинак до зуба наоружаних припадника Специјалне јединице Росу".

Мјере реципроцитета Курти уводи у предвечерје локалних избора на Косову и Метохији, заказаних за 17. октобар, како би повећао рејтинг, јер су пала у воду обећања да ће сасјећи криминал и корупцију, да ће повећати плате у здравству и просвјети, да ће сви који су починили било које кривично дјело завршити у затвору независно да ли су у питању "учесници рата-припадници УЧК" или новопечени бизнисмени који су до богатства дошли злоупотребом функција и службених положаја, запосиједањем српских имања и имовине, имовине којом су располагале задруге и такозваним државним утринама и пашњацима.

Курти купује гласове увођењем реципрочних мјера, заборављајући како се увелико међу обичним људима понавља да су његови претходници, почевши од Хашим Tачија до Рамуша Харадинаја, губили подршку народа управо због мјера реципроцитета или покушаја успостављања пуне институционалне власти Косова на сјеверу покрајине у општинама Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и дијелу територије Косовске Митровице зване сјеверна Косовска Митровица.

Административни прелази у Јариње и Брњак постали су симболи одбране и симболи пропадања.

Оба прелаза су запаљена и истакнуте српске тробојке исте ноћи 2008. године када је у Приштини донијета одлука o једностраном проглашењу независности.

Tачи је, као и Курти јуче, упутио јаке снаге Росу на Брњак и Јариње како би под успоставио контролу путника и робе. У сукобима до којих је дошло на путевима од Звечана до Лепосавића, даље према Јарињу и на путу Косовска Митровица-Зубин Поток-Брњак 2011. године повријеђено је више десетина Срба и убијен је припадник Росу Енвер Зумбери.

Услиједио је период назови владавине Рамуша Харадинаја, који је, такође, у предвечерје парламентарних избора новембра 2018. године увео стопостотну царинску тарифу на сву робу из центрлне Србије.

Назови Влада Авдулаха Хотија је само неколико недјеља по преузимању власти укинула тарифу на српску робу јер су економисти и косовски бизнисмени прерачунали да роба која се у замјену довлачи из Италије, Њемачке, Tурске и Грчке дупло скупља од оне произведене у централној Србији.

И јуче и данас и сутра ће Курти, као што су то радили Хашим Tачи, Рамуш Харадинај и Авдулах Хоти, тврдити да су успоставили потпуну контролу на сјеверу Косова, као што су то урадили у осталих шест косовских општина Грачаници, Штрпцу, Новом Брду, Клокоту, Партешу и Ранилугу, без обзира на чињеницу да је саобраћај, односно сваки пролазак или прелазак преко Брњака и Јариња, стао.

Иако је улазак и кретање по сјеверним општинама обустављено због великог броја припадника Росу јединица распоређених на свим путним правцима и раскрсницама, Срби су спремни да истрају у ставу да Брњак и Јариње не могу бити државни прелази и да их од мајке Србије не може одвојити Куртијева напрасна, како то и сами Албанци кажу, својеглава одлука о мјерама реципроцитета.