ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/09/2021

ЦИЦОВИЋ: НИКАД ПРЕЧЕ ЈЕДИНСТВО СРБА

 

БЕОГРАД, 22. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је вечерас у Београду да је увјерен да ће и овогодишња манифестација "Дани Српске у Србији" послати јасну поруку о никад пречем јединству српског народа са обје стране Дрине у очувању слободе, светосавске православне вјере, као и језика и писма.

 

Он је на свечаном отварању у Народном позоришту нагласио да је манифестација "Дани Српске у Србији" током девет година постала мост који на најљепши начин спаја српски народ са обје стране Дрине.

"То је мост који сваке године чинимо јачим, чвршћим и љепшим", истакао је Цицовић у поздравној ријечи у својству домаћина и додао да је ова манифестација традиционално представљање оног у чему је Република Српска расла и напредовала у култури, науци, привреди и умјетности.

Он је изразио увјерење да ће "Дани Српске у Србији" и ове, девете, године постојања, испунити очекивања и Републике Српске и Србије.

"Вјерујемо да ће она послати јасну поруку о никад пречем јединству српског народа у очувању наше саборности и слободе, наше вјере православне, светосавске, и језика и писма, јер све то нас чини једним народом на двије стране заједничке нам ријеке Дрине", нагласио је Цицовић.

Он је подсјетио да и ове године, осим најбољих позоришних представа, књижевних и музичких програма, привредне сарадње Србије и Републике Српске уз промоцију инвестиционих потенцијала пословних и слободних зона са акцентом на ове зоне у Подрињу, те презентације туризма Српске, постоји и посебан програм подстицања сарадње и братимљења општина и градова Републике Српске и Србије.

Цицовић је навео да ће од 22. до 29. септембра програми ове манифестације бити одржани у Београду, Крушевцу, Краљеву, Крагујевцу, Шиду, Кикинди, Зрењанину, Сечњу, Нишу, Суботици и Новом Саду.

У наставку свечаности, обратиће се Његова светост патријарх српски Порфирије, који ће дати благослов, док ће потом говорити потпредсједник Владе Србије Маја Гојковић, која је и министар културе и информисања.

Скуп ће, потом, званично прогласити отвореним предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Свечаности присуствују највиши представници Српске и Србије, међу којима предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, те министри у владама Србије и Републике Српске, генерали војске и полиције, академици, истакнути умјетници и привредници.

У умјетничком дијелу програма биће одржан концерт Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније којим ће дириговати Бранка Радошевић, а наступиће солисти Снежана Савичић Секулић, Миња Шукало и Васа Стајкић. Редитељ програма је Драган Елчић.

Представништво Републике Српске у Србији организатор је девете манифестације "Дани Српске у Србији", која ће трајати до 29. септембра у 11 градова Србије.