ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти23/09/2021

ПРЕМИНУО НАЈСTАРИЈИ ПРЕЖИВЈЕЛИ УЧЕСНИК НОР- а СПАСОЈЕ ЂЕНИЋ

 

ДЕРВЕНTА, 23. СЕПTЕМБРА/ СРНА/ - Најстарији преживјели учесник Народноослободилачког рата /НОР/ Спасоје Ђенић из Дервенте преминуо је у 93. години.

 

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Дервента Борислав Прерадовић рекао је Срни да је Ђенић био најстарији учесник НОР-а по евиденцији коју има ова организација, и да је претходних година редовно учествовао у обиљежавању значајних датума из Народноослободилачког рата.

По окончању Другог свјетског рата, десет година касније, добио је Повељу града Београда за допринос и учешће у ослобађању.

Према ранијем свједочењу, Ђенић је испричао да је у партизане отишао са 15 година.

"Два пута сам уписан у партизанске књиге, први пут код партизанског обавјештајца на гробљу у Мишковцима, а касније у Бијељини у вријеме ратних дана. Приступање партизанима се углавном одвијало ноћу, да нико не види. Морало се тако. Ако чују непријатељи да добровољно идемо у партизане онда су долазили и убијали наше породице, те одводили у логоре", рекао је Ђенић у свједочењу које је објавио дописник Срне из Дервенте Ненад Симић у књизи "Укоричене године".

Ђенић је навео и да је од Дервенте до Београда ишао пјешке и да је учествовао у борбама за ослобођење града.

"На умор се није мислило, а одмарало се гдје се стигло. Хране није било довољно. Из Дервенте смо ишли ка Добоју, затим према Tузли, Бијељини, Зворнику, а ријеку Дрину смо прелазили чамцем", навео је Ђенић.

Вријеме сахране биће накнадно одређено.