ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости23/09/2021

НАУЧНИЦИ: НИЈЕ СОДОМА, ВЕЋ КОСМИЧКИ УДАР

 

БИЈЕЉИНА, 23. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Библијски опис уништења Содоме заправо је писано свједочанство космичког удара који је уништио древне градове Тал ел Хамам и Јерихон, тврде научници.

 

Научно истраживање показује да се прије 3.600 година ледени астероид "сјурио" према Земљи брзином од 61.000 километара на час, те експлодирао на висини од четири километра, створивши огромну ватрену куглу.

Експлозија је била око 1.000 пута снажнија од експлозије атомске бомбе у Хирошими.

Све то задесило је становнике древног блискоисточног града Tал ел Хамама, а сви они који су погледали према небу у том тренутку одмах су ослијепили.

Tемпература ваздуха износила је 2.000 степени Целзијусових, усљед чега су одјећа и дрвеће спаљени у тренутку.

Копља, мачеви, цигле од блата и керамичке посуде почели су се топити, а цијели град је био у пламену.

Неколико секунди касније велики ударни талас погодио је град брзином 1.200 километара на час, што је брзина ваздуха већа од најјаче олује забиљежене у историји.

Нико од 8.000 житеља града или животиња које су се ту затекле није преживио тај догађај јер су их комбинација усијаног ваздуха и ваздушног удара од експлозије практично претворили у прах.

У минутима након експлозије, 22 километра западно од Tал ел Хамама ударни талас погодио је библијски град Јерихон, чији су се зидови под налетом срушили, а град остао спаљен до темеља.

До сада се није тачно знало што се заправо догодило, али је јасно да то није узроковала ерупција вулкана, потрес или рат.

Ниједан од тих догађаја нема потенцијал да растопи метал, цигле и керамичке посуде.

Како би схватили шта је био изрок, научници су искористили онлајн "импакт калкулатор" како би направили моделе сценарија који би одговарали доказима.

"Импакт калкулатор" израдили су стручњаци за ударе из свемира и он омогућава научницима да процијене многе детаље удара неког космичког тијела у површину Земље.

Према том калкулатору, кривац за уништење Tал ел Хамама био је мали астероид сличан оном који је порушио 80 милиона стабала у Tунгуској експлозији у Русији 1908. године.

Пронађени су и докази за оно што се десило у Tал ел Хамаму и Јерихону.

На том мјесту се и сада налазе ситно изломљена зрна пијеска - "потресени кварц", која се формирају при притиску од пет гигапаскала, што је једнако притиску 68 тешких војних тенкова на јагодицу палца.

Слој уништења исто тако садржи и сићушне дијаманте, од којих је сваки мањи од вируса грипа. Чини се да су дрвеће и биљке на том подручју били у трену претворени у тај дијамантни материјал под утицајем притиска и високе температуре узрокованих огромном експлозијом.

Експерименти у лабораторији показали су да су се цигле од блата и кермика растопили при температури од 1.500 степени Целзијусових, што је довољно да се и аутомобил растопи у неколико минута.

Могуће је да је библијски опис уништења Содоме заправо древно свједочанство очевица.

Уништење Tал ел Хамама можда је друго најстарије уништење људског насеља космичким ударом након села Абу Хуреира у Сирији прије 12.800 година.

Што је још важније, то би онда могло представљати први писани запис таквог катастрофалног догађаја, наводи портал "Лајв сајенс".