ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет24/09/2021

ПАРИЗ И БЕРЛИН ПОДРЖАВАЈУ КАНДИДАТУРУ ТЕДРОСА

 

ЖЕНЕВА, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Њемачка и Француска данас су саопштиле да су уз друге чланице ЕУ предложиле Тедроса Аданома Гебрејесуса из Етиопије за други мандат на функцији генералног директора Свјетске здравствене организације /СЗО/.

 

Дипломатске мисије Француске и Њемачке у институцијама УН у Женеви објавиле су подршку Тедросу на својим профилима друштвене мреже "Твитер" непосредно по истеку пријаве кандидатуре за генералног директора СЗО.

На својој интернет страници СЗО истиче да неће објављивати листу кандидата до новембра, али поједини дипломатски званичници сматрају да можда неће бити конкуренције за Тедроса.

Ово је први пут да кандидат за ову функцију није номинован из матичне државе.

Тедрос је доспио у пажњу јавности због одговора свјетске организације на пандемију вируса корона прије 19 мјесеци.

Избор новог генералног директора СЗО, чији мандат траје пет година, одржава се идуће године у мају на наредној годишњој скупштини организације.

Тедрос је у спору са етиопском администрацијом због његових говора о убиствима и другим кршењима људских права у његовој родној регији Тиграј.

Он је био и вишерангирани званичник у Ослободилачком фронту народа Тиграја и некадашњи је члан администрације на челу Етиопије, али сада је ова група проглашена терористичком организацијом.