ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура24/09/2021

ЈАРИЛОВА: САРАДЊА СА СРБИЈОМ - АПСОЛУТНИ ПРИОРИТЕТ

 

БЕОГРАД, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Замјеник руског министра културе Олга Јарилова изјавила је данас у Београду да сарадња у области културе са Србијом представља апсолутни приоритет за Русију.

 

Јарилова је послије сједнице Радне групе за културу и туризам Србије и Руске Федерације, у Скупштини Србије, истакла да о томе свједочи и чињеница да су у руској делегацији представници свих сфера културе, професионалци, руководиоци водећих установа културе као што су Државни историјски музеј, Национална библиотека "Лењин", те министри културе из различитих региона Русије.

Она је навела да је програм "Дана духовне културе Русије у Србији", у оквиру којих је организовано засједање Радне групе за културу и туризам Србије и Руске Федерације, веома разнолик и предвиђа отварање изложбе, те одржавање концерата.

Министар културе Србије Маја Гојковић рекла је да ће данас бити одржан и Руско-српски културни форум посвећен развоју сарадње двије државе у области културе.

"Ово је важна прилика да разговарамо о томе како култура може да унапреди наше свеукупне билатералне односе, који се налазе на историјском врхунцу захваљујући политици наша два председника, али и споразуму потписаном у Сочију и који је означио стратешко партнерство две државе", истакла је Гојковићева.

Поводом меморандума о сарадњи Југословенског драмског позоришта из Београда и Александринског театра из Санкт Петербурга, који су потписали директори Tамара Вучковић Манојловић и Сергеј Витаљевич Јемељанов, Гојковићева је истакла да је та сарадња веома значајна за позоришну умјетност Србије јер отвара могућност да ова два театра размјењују представе, раде копродукције и учествују на фестивалима.