ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија24/09/2021

У "ДЕЛТА ПЛАНЕТУ" ОТВОРЕН ПРВИ САЈАМ ОРГАНСКИХ ПРОИЗВОДА

 

БАЊАЛУКА, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић отворио је данас у тржном центру "Делта планет" у Бањалуци "Први органик фест Републике Српске", који је окупио тридесетак излагача органских производа из Српске и Србије.

 

Пашалић је рекао да је сигуран да ће сајам органских производа постати традиционална манифестација, те да ће сваки наредни бити успјешнији и већи и доприносити развоју органске производње у Републици Српској.

"Колико нам је органска производња важна за ову Владу говори и чињеница да је сам предсједник Владе Српске у свом експозеу прије три године посебну пажњу посветио органској производњи и то покушавамо да преточимо у конкретне мјере које нису још онакве какве желимо да буду, али ће бити свакако веће", навео је Пашалић.

Он је напоменуо да су посљедњих неколико година повећана издвајања за органску производњу, што је допринијело томе да је у Српској повећан број пољопривредних произвођача у органској производњи и већи број хектара под органском производњом, нешто више од 1.000 хектара.

Пашалић је истакао да ове године Српска има тридесетак нових произвођача, додавши да све то утиче на развој органске производње.

Он је навео да питање органске производње није само питање Министарства пољопривреде или пољопривредног сектора, већ је "и те како и питање туризма и трговине или боље рећи агротуризма".

"У том смислу органска производња обједињује Министарство пољопривреде и Министарство трговине и туризма", указао је Пашалић, истичући да ће ова два министарства заједно радити убудуће на оснаживању произвођача који се баве органском производњом и органске производње у цијелости.

Он је подсјетио да Српска има Закон о органској производњи, свој знак и мјере које се повећавају из године у годину и добру сарадњу са колегама из Србије.

Пашалић је најавио у наредних неколико дана потписивање споразума између министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске и Србије којим ће међусобно бити признати сертификати, што ће олакшати пласман органских производа.

Он је излагачима пожелио успјешну презентацију и постизање нових пословних ангажмана.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић у обраћању присутнима рекао да је процес производње, сертификације и контроле квалитета органске производње изузетно битан.

"Ово је нешто што је на почетку значајнијих активности и мислим да је веома битно ако посматрамо и знамо која је улога и значај органске производње", рекао је Ћорић.

Он је додао да је Привредна комора Српске препознала значај и прије неколико мјесеци формирали групацију произвођача органске производње, а на Сајму пољопривреде у Новом Саду, који још траје, на штанду Привредне коморе организован је наступ седам произвођача органских производа.

Отварању "Првог органик феста Републике Српске" присуствовала је и министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић.