ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија24/09/2021

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА АКЦЕНТОМ НА ОРГАНСКУ ПРОИЗВОДЊУ

 

БАЊАЛУКА, 24. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Представници привредних комора Републике Српске и Србије потписали су данас у Бањалуци Споразум о сарадњи у области пољопривредне и прехрамбене индустрије са посебним освртом на област органске производње - групације органских произвођача.

 

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је новинарима након потписивања да је улога привредних комора Српске и Србије да у међусобној сарадњи размјењују искуства, те да кроз разне семинаре обуче пољопривредне произвођаче и да их повежу са сертификационим кућама.

Он је навео и да је улога привредних комора и да заједнички наступају на сајмовима са привредницима из Србије.

Ћорић је истакао да је у оквиру Привредне коморе Републике Српске формирана групација од 100 органских произвођача, од којих је 50 своје производе већ сертификовало по стандардима које захтијевају такви производи.

Савјетник предсједника Привредне коморе Србије за пољопривреду Вељко Јовановић указао је на значај органске производње која је будућност нарочито у области прехрамбене индустрије.

"Потписивање овог споразума је претходница једног споразума који ћемо потписати у наредним седмицама, а то је споразум о међусобном признавању стандарда у органској производњи између Србије и Републике Српске", рекао је Јовановић.

Јовановић је закључио да је важно да немамо границе када је ријеч о кретању робе и да то буде што брже и ефикасније.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић отворио је данас у Бањалуци у Tржном центру "Делта планет" Први сајам органских производа Републике Српске.