ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура24/09/2021

ГРАН-ПРИ ФИЛМУ "ХЛАДНО ЈЕ" ДАНИЛА ИВАНОВА

 

ПАЛЕ, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Стручни жири 15. Међународног фестивала документарног и кратког филма, екологије и туризма "Јахорина филм фестивал" Гран-при за најбоље остварење додијелио је кратком играном филму "Хладно је" редитеља Данила Иванова из Русије.

 

Филм говори о двојици полицајаца који су отишли у мисију у удаљени дио Русије у којем је веома хладно, што представља озбиљну препреку за извршавање прилично једноставног задатка.

Директор "Јахорина филм фестивала" Мирко Деспић рекао је новинарима да је Фестивал испунио њихова очекивања и да су у постојећим околностима епидемије вируса корона дали максимум да филмове учине доступним што већем броју публике пројекцијама у фестивалском центру у хотелу "Дамис", путем интернет платформе "Муви" и емитовањем на Телевизији Источно Сарајево.

У оквиру такмичарског програма била су укупно 52 филма из 23 државе, а оцјењивао их је жири у саставу професор Академије умјетности Лука Кецман, Драгутин Зупанц и Оливера Панчић.

"Златни јавор" за најбољи документарни филм из БиХ припао је филму "Неки нови Бродвеј" редитеља Дениса Бојића, који прича невјероватну филмску причу о непоколебљивости људског духа и вјери у сопствене могућности, о подвигу шест особа са Дауновим синдромом, који постају једни од првих полазника професионалне школе глуме на просторима југоисточне Европе.

Филм је снимљен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

За најбољи регионални документарни филм "Златни јавор" добио је филм "Огњило" аутора Владимира Перовића из Црне Горе, док је најбољи документарни филм у међународној конкуренцији припао филму "Последњи" Фариза Ахмедова из Азербејџана.

За најбољи регионални документарни ТВ филм награда "Златни јавор" додијељена је остварењу "Гдје је срце" аутора Јелене Божовић из Србије, а за најбољи у међународној конкуренцији припало је филму "Карабах, изгубљени свијет" редитеља Артура Матвејева из Русије.

"Златни јавор" за најбољи регионални еколошки филм додијељен је филму "Активни грађанин" аутора Пјотра Голденстина и Јана Лоренца из Србије, док је за најбољи еколошки филм у међународној конкуренцији изабран "Етиопија се свакодневно бори за рециклажу" Луиђија Балделија из Швајцарске.

Награду за најбољи регионални туристички филм добио је Небојша Илић из Србије за филм "Није важно одакле сам", док је награда за најбољи туристички филм у међународној селекцији добио Рус Ник Рубников за филм "Лукомори".

У конкуренцији студентских филмова награду за најбољи регионални филм добила је Лана Бергар из Словеније за филм "Отава", док је награда за најбољи студентски филм у међународној конкуренцији припала филму "Марjам" редитеља Рошна Расел Кјурбани из Велике Британије.

Награда за најбољи експериментални филм у регионалној конкуренцији додијељена је филму "Снови" Александерa Кашадеa из Србије, a у међународној Шпанцу Хозеу Веги за филм "Сјећања".

Награду "Златни јавор" за најбољи регионални кратки играни филм добио је Стефан Томић из БиХ за филм "Кућа има рогове".

Годишња награда, почасни "Златни јавор" за изузетан допринос филмској умјетности припао је редитељу Радославу Станишићу из Црне Горе.

Дирекција "Јахорина филм фестивала" је и филмовима који су имали номинације жирија, а нису добили "Златни јавор" додијелила специјалне награде.

Додјелом данашњих награда завршен је "Јахорина филм фестивал".

Покровитељи "Јахорина филм фестивала" су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Фонд за заштиту животне средине Републике Српске, град Источно Сарајево, општина Пале, Олимпијски центар "Јахорина".

Пријатељи фестивала су Туристичка организација "Јахорина", Ски центар Равна планина, Арт симпозијум Јахорина, Културни центар Пале, хотел "Дамис" и цвјећара "Гарденија".

Медијски спонзори су РТРС, Новинска агенција СРНА, ТВИС, БХТВ 1.