ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана24/09/2021

КОНЦЕРТОМ ГРУПЕ "ИВА" СРПСКА РАЗМИЈЕНИЛА ПОЗИТИВНЕ ВИБРАЦИЈЕ СА ГРАЂАНИМА ШИДА

 

БЕОГРАД, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", вечерас је у Шиду одржан концерт етно групе "Ива".

 

Концерту су присуствовали предсједник Скупштине општине Шид Тихомир Стаменковић и самостални стручни сарадник за развој и унапређење сарадње у просвјети, култури и умјетности у Представништву Републике Српске у Србији Борислав Максимовић.

Стаменковић је уочи наступа "Иве" истакао да му је задовољство што овим концертом Шид вечерас размјењује позитивне вибрације са Републиком Српском.

"Ми већ имамо добру сарадњу са Представништвом Републике Српске у Србији и верујем да ће се та сарадња наставити, па и да ћемо неки наш програм имати прилике да покажемо у Републици Српској", поручио је предсједник Скупштине општине Шид.

Руководилац групе "Ива" Саша Павловић рекао је да су он и чланови групе имали изузетну част и задовољство да у оквиру "Дана Српске у Србији" наступе у Културно-образовном центру у Шиду и презентују свој рад на очувању традиционалне музике у аранжманима који припадају жанру "Ворлд мјузик".

"Ова манифестација је прилика да грађанима у Србији прикажемо музичку сцену која се развија у Републици Српској и надамо се да ће то допринијети даљој размјени програма", истакао је Павловић.

Етно група "Ива" основана је у Добоју ради очувања традиције, културе и обичаја као самостални вокални ансамбл.

Поред изворног народног музичког стваралаштва, група се бави и очувањем српских духовних – литургијских и паралитургијских пјесама.

Име је добила по љековитој трави иви, која расте на оближњој планини Озрен.

Групу чине вокали Маријана Симић, Жаклина Глигорић, Ана Јовановић и Неђица Мијајловић, виолиниста и вокал Јована Јовановић, гитариста Игор Јовић, басиста Марко Кочовић, бубњар Саша Ристић, перкусиониста Милан Косић и клавијатуриста Саша Павловић.