ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика24/09/2021

КУПОВИНА НОВЕ ЗГРАДЕ У ИНТЕРЕСУ БАЊАЛУКЕ

 

БАЊАЛУКА, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се залаже за куповину зграде за Управу за индиректно опорезивање БиХ у Бањалуци зато што је то добро за овај град, док би се истовремено ослободио простор за смјештај представника Републике Српске у заједничким институцијама.

 

Додик је рекао да није тачно да је Парламентарна скупштина БиХ донијела одлуку о обустављању куповине ове зграде већ Представнички дом БиХ, односно муслимани, посланик ПДП-а у том дому БиХ Бранислав Бореновић и они који су то предлагали.

"Одлука је донијета на Представничком дому, а то ништа не значи. То није обавезујућа одлука јер то није одлука парламента, јер није прошла Дом народа", рекао је Додик.

Он је рекао да је "глуп посао" који Бореновић у вези са стопирањем куповине ове зграде, јер су и муслимани у Сарајеву и Хрвати у Мостару завршили посао и наплатили зграде регионалних центара УИО БиХ, а о томе се не прича.

Додик је подсјетио да је раније постојао договор да се направе пословне зграде у Мостару и у Сарајеву, а сада се у покушава стопирати куповина зграде у Бањалуци, која је скоро дупло већа од осталих.

"Значи неко је против да се у Бањалуци за објекте који су направљени плати 80 милиона КМ за оно што је у рађено и што постоји. Када се то плати, све ће банке овдје јачати јер ће кредити бити враћени са каматама и појачавају се њихови биланси", рекао је Додик.

Он је истакао да се залаже да се купи та зграда зато што је то добро за Бањалуку и рјешава питање смјештаја УИО БиХ, а истовремено растерећује зграду, која је власништво Владе Републике Српске, гдје је сада УИО смјештена.

"Ова зграда је дата без накнаде на кориштење, која ионако пропада. Сада би је могли адатирати да смјестимо наше представнике у заједничким институцијама", нагласио је Додик.

Говорећи о оптужбама да је објекат скуп, Додик је указао да је нормално да таква зграда кошта.

"Нека се нађу ти експерти, па нека кажу колико то кошта. Вјештаци имају процјену. Ја нисам чуо да је Бореновић вјештак!", рекао је Додик.