ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/09/2021

ПОВУЋИ СЕ СА НИВОА БиХ И ИЗРАДИТИ ЗАКОНЕ ЗА СРПСКУ

 

БАЊАЛУКА, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је потребно повући све сагласности на одлуке дате раније за ниво БиХ и укинути њихову примјену, па за пар мјесеци израдити сасвим ново законодавство Републике Српске, а у другој фази, ако то не буде, ући у проглашење независности Републике Српске на миран начин.

 

"Већ дуго времена мислим да ствари морају ићи тако што ћемо у Народној скупштини Републике Српске поништити све одлуке и повући наше сагласности које смо дали у прошлом времену као што је рецимо сагласност за војску и повући се из те структуре", изјавио је Додик синоћ за РТРС.

Додик је истакао да је потребно повући се и из споразума о индиректним порезима и о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/.

"Потребно је поништити свако постојање Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ на простору Републике Српске, индиректних пореза и свих тих институција које су настале на томе", рекао је Додик.

Он истиче и да је неопходно да Народна скупштина Републике Српске да Влади рок од три мјесеца да припреми ново законодавство, да успостави службу индиректних пореза Републике Српске, војску и високи судски и тужилачки савјет Републике Српске.

Додик је рекао да је важно одбацити надлежности Уставног суда БиХ, а све законе које је високи представник икада донио прогласити неважећим на територији Републике Српске.

"Искључиво прихватити оно што пише у Дејтону, односно `слово Дејтона`. То значи редукција Савјета министара на три министарства и да је он помоћно тијело Предсједништву БиХ и ништа више", нагласио је Додик.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да шуме остају у власништву Републике Српске док се не донесе закон на нивоу БиХ, Додик је поручио да тај закон никада неће бити донијет на нивоу БиХ.

"То је нешто што муслимани траже 20 година. Када смо разговарали о имовини то је био захтјев, да се прво на нивоу БиХ сва имовина тамо евидентира, а онда би ми морали да чекамо њихову благонаклоност, па да они нешто кажу. То није само та прича. То је урушавање Устава. То је урушавање наших права", оцијенио је Додик.

Након што је бивши високи представник Валентин Инцко наметнуо спорни закон, а није све завршио, истиче Додик, на сцену сада ступа Уставни суд БиХ и "наставља своје" од пољопривредног земљишта до концесија, покушавајући све то да забрани Републици Српској и спријече је да одлучује.

"Лицемјерна ЕУ нама пише да БиХ може добити кандидатски статус онда када се елиминише високи представник и када судије Уставног суда БиХ буду домаће судије, а све раде на томе да се доведе неки наводни нови високи представник који нема легитимитет. То доприноси општем стању неке лоше перцепције о БиХ", навео је Додик.

Он је истакао да нема никаквог смисла уважавати Уставни суд БиХ који овако пресуђује, који мијења чак и своје раније донијете одлуке.

Додик је напоменуо и да у Уставу пише да је фискални суверенитет искључиво на ентитетима и да га БиХ нема, те истакао да преношење надлежности у овој области једна од најтежих наметнутих одлука за коју су, нажалост, сагласност дали неки представници Републике Српске.

"Пренесена је надлежност на индиректне порезе, па сада имамо ситуацију да нам готово у континуитету касне са средствима, као што су сада користили у Федерацији БиХ наших 12 милиона КМ шест мјесеци", рекао је Додик.

Говорећи о основу за тврдњу да БиХ нема своју имовину, Додик је подсјетио да постоји писмо из 1998. године када је ОХР написао да имовина по Уставу припада ентитетима.

"Тај Уставни суд, који иначе подржава сваку одлуку ОХР-а, сада то игнорише. БиХ нема право на имовину! Свих ових 20 година се покушава да се провуче да БиХ има неку имовину, што није тачно", нагласио је Додик.

Он је поручио да је давно пређена "црвена линија", али народ треба да то види.