ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/09/2021

НА КОСОВУ КУЛМИНИРАЛА СПИРАЛА НАСИЉА НАД СРБИМА

 

БЕОГРАД/ЊУЈОРК, 25. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Србије Ана Брнабић истакла је у говору на Генералној скупштини УН да је спирала насиља над Србима на Косову и Метохији кулминирала ове недјеље и да Приштина не примјењује споразум из Брисела.

 

"Позивам још једном међународну заједницу и ЕУ да инсистира на то да привремене институције у Приштини почну да примењују споразуме", рекла је премијер Србије на генералној дебати свјетских лидера.

Брнабићева је истакла да је, од свих изазова са којима се Србија суочава, највећи одржавање мира и стабилности на Косову и Метохији, те указала на константан раст напада који погађају српско становништво, којих је по почетка године било тачно 100.

Према њеним ријечима, напади на српске манастире и цркве чине да су они најугроженији од насљеђа. "Манастир Дечани је један од седам најугроженијих културних наслеђа ове године. Ово је једини културни објекат под сталном војном заштитом", истакла је Брнабићева.

Говорећи о насиљу које је ове недјеље кулминирало, Брнабићева је истакла да је под изговором примјене нових правила за регистарске таблице Приштина послала тешко наоружане специјалне јединице на сјевер покрајине што је још једно брутално кршење Бриселског споразума.

Истакла је да је ова ирационална демонстрација силе распламсала велику кризу, да је то пореметило снабдијевање храном и лијековима српске заједнице на сјеверу покрајине.

Премијер Србије навела је да су Срби, који су се мирно окупили у знак протеста против те мјере, наишли на сузавац и полицијску бруталност, чиме је озбиљно угрожена локална и регионална стабилност.

"Упркос свим изазовима и свакодневним провокацијама Србија остаје снажно посвећена проналажењу решења заснованог на компромису, које ће обезбедити трајни мир и стабилност", рекла је Брнабићева и додала да је за Србију важна активност УН на Косову и Метохији.

Она је говорила и о климатским промјебама, посвећености Србије зеленој агенди, као и о сарадњи у региону, те Берлинском процесу и Отвореном Балкану, а у дијелу који се односио на борбу против вируса корона је нагласила да је Србија донирала или распоредила више од милион доза вакцина.