ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура25/09/2021

ПРОМОВИСАНА КЊИГА О НАРОДНОЈ НОШЊИ И ИГРАМА СА ГЛАСИНЦА

 

СОКОЛАЦ, 25. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Књига "Народна ношња, игре и пјесме са Гласинца" аутора Марка Радовића из Београда, промовисана је на Сокоцу.

 

Рецезент књиге Милан Рашевић рекао је да је аутор, који је поријеком са Гласинца, обишао 56 села и разговарао са 104 саговорника на ширем подручју Гласинца од 2014. до ове године, да би професионално обавио цјелокупно истраживање.

Етнолог Иван Tерзић у својој рецензији је навео да је Радовић на више од 140 страница писани текст употпунио фотографијама појединачних одјевних предмета, као и мноштвом етнографских значајних црно-бијелих фотографија, што читаоцу пружа јасан увид у традиционалну културу и фолклорно насљеђе овог подручја.

Он је нагласио да гласиначка ношња има елементе херцеговачке, с обзиром да већину становништва на овом подручју чине досељеници из Херцеговине и Црне Горе, те да се види утицај Сарајева, Подриња и Србије.

Издавач књиге "Народна ношња, игре и пјесме са Гласинца" је Омладинско удружење "Аксиом", чији је предсједник Горан Ковачевић рекао да би ову књигу требало да има свако домаћинство на Гласинцу, јер је то насљеђе предака и свједочанство о континуитету постојања српског становништва на овим просторима.

Аутор Марко Радовић је рекао новинарима након синоћње поромоције да је идеју о отимању од заборава традиције и кулурног насљеђа људи његовог краја гаји од дјетинства.

Присуство великог броја посјетилаца на промоцији за аутора је доказ да људи са ових простора имају јаку везу са својим завичајем, да је традицонални коријен јак и да све то треба да се његује и преноси на младе генерације.

Радовић је, уз видео и аудио-снимке и изложене примјерке оригналне народне ношње са Гласинца, представио сваки детаљ тих одјевних предмета од којих неки потичу с краја двадесетих година прошлог вијека.

Аутор је најавио и нови материјал који се тиче обичаја и традиционалног живота, те додао да је његова прва књига темељ за практичну примјену и прављење кореографије народних игара и пјесама.

Марко Радовић је рођен у Сарајеву 1987. године, Медицински факултет завршио у Београду гдје данас ради као специјалиста за радиологију на Институту за онкологију и радиологију.