ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти25/09/2021

У ПРАЊАНИМА ОБИЉЕЖЕНО 77 ГОДИНА ОД ОПЕРАЦИЈЕ "ХАЛИЈАРД"

 

БЕОГРАД/ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Меморијалном центру на Галовића Пољу у Прањанима данас је обиљежено 77 година од операције "Халијард", у којој су припадници Југословенске војске у отаџбини и локално становништво омогућили евакуацију око 500 савезничких авијатичара које су снаге нацистичке Њемачке обориле у Другом свјетском рату.

 

Обиљежавање је почело полагањем вијенаца уз емитовање химни САД и Србије, након чега је служено у цркви Вазнесења Господњег у Прањанима, а извршена је и додјела сертификата у Основној школи "Иво Андрић" у овом мјесту.

У оквиру церемоније откривен је споменик посвећен припадницима Војнообавештајне службе САД и српским савезницима, који су планирали и успјешно извели спасилачку мисију.

Обиљежавању је присуствовала потпредсједник Владе Србије Маја Гојковић, као изасланика предсједника Србије, те представник Aмбасаде САД у Србији.

Церемонији су присуствовали и представници српске и америчке војске, амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри, представници Фондације Мисије "Халијард" и мјештани прањаског краја, пренио је РТС.

Операција "Халијард" је најуспјешнија спасилачке мисија у Другом свјетском рату. Почела је у марту 1944. године, када је командант Југословенске војске у отаџбини генерал Драгољуб Михаиловић наредио изградњу писте са које је обављана ваздушна евакуација савезничких пилота и у чијој су изградњи учествовали мјештани Прањана и околних села.

Операција под називом "Ваздушни мост" сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји ратова.

Са импровизованих писта у Србији и БиХ, код Добоја, евакуисано је 500 савезничких авијатичара, од чега 417 Американаца.