ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти25/09/2021

"МИСИЈУ ХАЛИЈАРД" УВРСТИТИ У ДРЖАВНИ ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА

 

БЕОГРАД, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Потпредсједник Владе Србије Маја Гојковић предложила је да "Мисија Халијард" буде уврштена у Државни програм обиљежавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије да би се одала заслужена почаст једној од највећих војних акција током Другог свјетског рата.

 

"Очекујемо да та иницијатива буде прихваћена већ на наредној седници Одбора Владе Србије за неговање традиције ослободилачких ратова", рекла је Гојковићева на обиљежавању 77 година од те мисије у Прањанима, којем је присуствовала као изасланик предсједника Србије.

Она је истакла да је "Мисија Халијард" симбол солидарности и пожртвовања у борби за слободу, а то никада више не смије бити жртва заборава.

Она је подсјетила да и Република Српска од 2020. године, у Бољанићу поред Добоја, 4. септембра обиљежава годишњицу Мисије, уз оцјену да је велика ствар што се може рећи да је српски народ у овој славној операцији стајао на бољој и праведнијој страни човјечанства.

"Обавеза нас као њихових потомака је да успомену на овај херојски чин чувамо од заборава и обележавамо како и доликује великим делима“, рекла је Гојковићева.

Она је нагласила да овај блистави чин хуманости усред ратног вртлога потврђује да је српски народ и у најтежим тренуцима вјеран слободарским принципима.

Гојковићева је изразила жељу за даљом афирмацијом и јачањем односа са државама савезницама из Другог свјетског рата, међу којима САД заузимају једно од најистакнутијих мјеста, што би се постигло и сврставањем "Мисије Халијард" у Државни програм обиљежавања.

Гојковићева је подсетила да српски народ и припадници Краљевске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, нису имали дилему у пружању подршке и скривању савезничких пилота од непријатеља, те да су сопственим рукама изградили писту – њихов пут ка слободи.

Она је подсјетила да су након рата спасени војници у САД основали удружење "Национални комитет америчких ваздухопловаца за помоћ генералу Михаиловићу и српском народу", као и да је тадашњи амерички предсједник Хари Труман 1948. године постхумно одликовао генерала Михаиловића орденом Легије заслуга.

Обиљежавању годишњице спасилачке мисије у Прањанима присуствовали су и амбасадор САД Ентони Годфри, командант америчке Команде за специјалне операције у Европи генерал-мајор Дејвид Тејбор, предсједник Фондације "Халијард" Џон Капело, представници Војске Србије и других савезничких земаља које су узеле учешће у операцији "Халијард".

Међу присутнима је био и принц Александар Карађорђевића, који је у саопштењу истакао да су авијатичаре који су спасени у Србији током мисије Халијард често називали "заборављених 500".

"То је зато што се истина о овој величанственој операцији држала у мраку и што је веома дуго било забрањено да се о њој говори. Али, истина се никада не може сакрити", нагласио је он, наводећи да су операцију започели и успјешно спровели људи под командом неустрашивог вође генерала Драгољуба Михаиловића и његовог оца краља Петра Другог Карађорђевића.