ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/09/2021

ОСВЕШТАН СПОМЕН-ХРАМ ЗА ВЈЕЧНИ НЕЗАБОРАВ ЈОШАНИЧКИХ МУЧЕНИКА

 

ФОЧА, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је у Горњој Јошаници код Фоче спомен-цркву Светих Ћирила и Методија, саграђену у знак сјећања на 56 мјештана убијених на кућном прагу на Никољдан 1992. године, као и свим страдалим овог краја у одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Спомен-црква изграђена је на иницијативу мјештана и Организације породица погинулих бораца и цивила, уз благослов Српске православне цркве, у непосредној близини споменика у селу Хоџићи.

Изградњу спомен-цркве у Горњој Јошаници, осим мјештана и потомака настрадалих, помогле су бројне институције, званичници Републике Српске, БиХ, вјерни народ и расељени Срби широм свијета.

У Одбору за изградњу истичу да су након шест година труда, рада и залагања дочекали историјски дан на мјесту мучеништва и страдања.

"Приложника је било готово са свих континената, од далеке Аустралије, Америке, западне Европе, преко институција, доброчинитеља и наравно потомака жртава злочина у Јошаници. Захвалност свима, а жртвама вјечни незаборав", рекао је члан Одбора за изградњу Васо Благојевић.

Мјештани Јошанице и Одбор за изградњу цркве имају подршку општине Фоча.

Локална управа помогла је изградњу и уређење спомен-цркве, а начелник Милан Вукадиновић каже да се на томе неће стати.

"Општина је помогла колико је била у могућности. Помогли смо партерно уређење, паркиралиште, насули дио путева. Дио пута је раније асфалтиран, а ја обећавам да ћемо комплетну путну комуникацију према Горњој Јошаници асфалтирати у наредном периоду уз помоћ Владе Српске, како би овдје могла да се обављају и крштења и вјенчања и окупљања вјерног народа, јер овом мјесту дугујемо много", рекао је Вукадиновић.

Новоизграђена црква јошаничких мученика, сваки пламен прислужене свијеће, свједочи о 56 имена звјерски убијених Срба, међу којима су биле 23 жене, троје дјеце и тридесет мушкараца, углавном старих и изнемоглих.

Ни након три деценије за ово најмасовније страдање српских цивила у Горњем Подрињу нико не одговара, иако су налогодавци и виновници "никољданског масакра" познати свим истражним органима БиХ, тужилаштву и судству.

Предсједник Скупштине Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Радојка Филиповић поручила је онима, како је истакла, који су задужени и примају огромне плате за процесуирање ратних злочина, да не раде само истраге, већ да те истраге добију судски епилог, подизање оптужница и процесуирање.

"Бојимо се да чекају да вријеме учини своје, да биолошки нестану и починиоци и свједоци, како би Јошаница била још један примјер некажњеног злочина као што су сви злочини на територији БиХ гдје су жртве Срби", навела је Филиповићева.

Један од свједока јошаничког масакра Душанка Лаловић, тада Вишњић, након готово три деценије мучних сјећања, давања исказа, свједочења, за правосуђе БиХ има још само једну поруку.

"Чекамо овоземаљску правду за починиоце страшног злочина у Јошаници", поручила је Лаловићева.

Док чекају овоземаљску правду, потомци и родбина јошаничких жртава сабираће се, кажу, у Цркви Светих Ћирила и Методија. Међу њима Драгомир Вишњић, из Требиња.

"Пострадала ми је овдје родбина, ни крива ни дужна, злочинци нису гледали ни шта је младо ни старо, побили су све што стигли, села затрли", рекао је Вишњић.

Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, навео је да је када је ријеч о Србима правосуђе БиХ увијек спремно да за мали прекршај подигне оптужнице, док све иде споро када је ријеч о Бошњацима као починиоцима.

"Инсистирамо да буду приведени правду они који су починили овај злочин у Јошаници", рекао је Томић.

Међу 56 страдалих најмлађа жртва је имала двије и по, а најстарија деведесет година.

Свједочанства указују на селективну правду.

На Јошаничком сабору прочитано је и писмо подршке породицама српских жртава од Александра Ноја, посланика савезног парламента Њемачке, који је најавио скору посјету и подршку у борби да се изборе за правду.