ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/09/2021

КИСЕОНИК НИЈЕ ШТЕТАН ПО ЗДРАВЉЕ ПАЦИЈЕНАТА

 

БАЊАЛУКА, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Кисеоник који се даје пацијентима у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци није штетан по здравље пацијената, исти је као кисеоник који се употребљава у свим болницама у региону и Европи и пацијенти немају разлога за страх, саопштено је данас из УКЦ-а Српске.

 

"Tо доказује и сертификат", истичу из УКЦ-а, одакле наводе да је кисеоник у складу са свим потребним прописима.

У саопштењу се наглашава да се исти кисеоник користи откад постоји УКЦ Републике Српске и да не стоје тврдње и инсинуације о његовој употреби у вријеме пандемије вируса корона.

"Тај кисеоник користи се у лијечењу апсолутно свих пацијената којима је, нажалост, понекад потребан. Када је УКЦ Републике Српске расписивао тендер, у складу са захтијеваном документацијом, добили смо рјешење од Агенције за лијекове БиХ да понуђач има рјешење да се бави прометом медицинског кисеоника чији је састав 99,5 одсто кисеоник. Сви наши пацијенти примају такав кисеоник и овдје је таквим кисеоником излијечено на хиљаде пацијената", наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а Српске тврде да нема разлога за страх, да кисеоник који је у употреби у овој здравственој установи није и не може бити штетан по здравље пацијената.

Упозорили су да је веома опасно ширење лажи, неистина, страха и панике међу становништвом Бањалуке и цијеле Републике Српске, посебно међу пацијентима и њиховим породицама.

"Упозоравамо све оне који, из само њима знаних разлога, покушавају да ни из чега стварају аферу, само доприносе још већем страху пацијената и породица за њихово здравље што увелико одмаже нашим љекарима и медицинском особљу у борби за њихово здравље", поручили су из УКЦ-а.

У сврху заштите здравља свих становника како сада, тако и у будућности, из УКЦ-а напомињу да здравствени радници дају све од себе да би спасили сваки живот током пандемије, те да кисеоник игра велику улогу у томе јер је само данас око 200 људи у УКЦ-у на кисеоничној подршци.

"Апелујемо на све оне који не бирају ни цијену, ни средства, да постигну само њима познат циљ, да када за то користе здравље људи, размишљају о посљедицама. Љекари и медицинско особље УКЦ Републике Српске осуђују поступке који су против здравља грађана Српске", наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а додају да не желе да "учествују у евентуалном обрачуну произвођача и добављача кисеоника на овим просторима, а на чију страну су се појединци сврстали".

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изјавио је јуче да ће против одговорних лица поднијети кривичне пријаве због, како је рекао, испоручивања кисеоника УКЦ-а "који није прошао контроле и испоручује га фирма која има дозволу за увоз само техничког, а не и медицинског кисеоника".