ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/10/2021

БАШАГИЋ: ДОНИЈЕТИ МЈЕРЕ КАКО БИ СЕ УБЛАЖИО НЕДОСТАТАК СИРОВИНЕ

 

САРАЈЕВО, 12. ОКТОБРА /СРНА/ - У БиХ би требало донијети одређене мјере као што су таксе које ће дестимулисати извоз шумских сортимената и резане грађе, чиме би се ублажио проблем недостатка сировине за дрвни сектор у земљи, изјавила је Срни секретар Асоцијације дрвне индустрије при Спољнотрговинској комори БиХ Селма Башагић.

 

Она је истакла да Асоцијација већ дуги низ година тражи од надлежних институција у БиХ да донесу ове мјере.

"И поред тога што је дрвна индустрија суфицитарна грана привреде, произвођачи немају никакву институционалну подршку, евидентан је недостатак стручне радне снаге, доприноси на плате су јако високи, нема повољних кредитних средстава за извоз и припрему извоза, тако да је питање какав ће бити тренд извозних резултата у будућем периоду", каже Башагићева.

Према њеним ријечима, компаније су уложиле велики напор како би оствариле добре извозне резултате, а због знатног пораста цијена сировина и репроматеријала, који у неким случајевима износи и више од 100 одсто, компаније ће морати усклађивати продајне цијене готових производа, водећи рачуна да буду конкурентне.

"Недостатак сировине је и даље велики проблем, јер се и даље извози велика количина шумских сортимената, а посебно резане грађе. Иако је потражња за производима финалне прераде дрвета велика, произвођачи не могу да прихвате све наруџбе због недостатка сировина", поновила је Башагићева.

Она је подсјетила да је извоз производа дрвне индустрије БиХ наставио тренд раста и за осам мјесеци ове године, те да је у овом периоду покривеност увоза извозом износила 353,4 одсто.

Према њеним ријечима, извоз за осам мјесеци износио је више од милијарду КМ, што је више за 32,4 одсто у односу на исти период лани, те више за 21,2 одсто у односу на 2019. годину, док је у посматраном периоду остварен увоз од око 303,6 милиона КМ или 3,4 одсто више него у истом периоду 2020.

Све групе производа у поређењу са истим периодом 2020. имале су већи извоз, док је у поређењу са истим периодом 2019. мањи извоз производа шумарства, паркета и подова.