ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/10/2021

НАРЕДНИХ ДАНА МАПА ПУТА ЗА ЕНЕРГЕТСКО ОБЕЗБЈЕЂИВАЊЕ СРБИЈЕ

 

БЕОГРАД, 12. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија гледати да наредних дана направи мапу пута како би се енергетски обезбиједила, поводом енергетске кризе која пријети свијету.

 

Вучић је указао да су на свјетским берзама скочиле цијене нафте, гаса, струје и да се то не може смирити.

"У великом проблему смо сви. Видјећемо наредних дана да направимо мапу пута, шта су све наши потези краткорочни, средњорочни, дугорочни, да своју земљу обезбедимо. Неће бити лако, не видим излаз из овога, посебно што је тешко многима да признају своје грешке", изјавио је Вучић новинарима у Београду.

Он је нагласио да ће Србија наставити да улаже и у обновљиве изворе енергије, али и веома снажну експлоатацију посебних извора да би могла да има струју и нафту, а гас ће имати.

"Проналазимо нове начине, а већ сам са представницима неких земаља разговарао о бартерима /систем размене којом се роба или услуге директно размењују за друге робе или услуге без употребе новца/. Ако будемо приморани, радићемо и бартере, али нећемо дозволити да криза опхрва Србију", рекао је Вучић.

Поводом информације да се у Хрватској предлаже изградња нуклеарне електране како би превазишла енергетску кризу, Вучић је навео да је то најпаметније што су Хрвати смислили и да вјероватно мисле да добију новац од ЕУ.

Он је истакао да Србија не може да гради нуклеарку јер нема новац, пошто је за велику такву електрану потребно 12 до 13 милијарди евра, али и додао да ће Србија имати 650 мегавата када обнови термоелектрану "Тент Б1".

Вучић је навео да су у Европи до јуче говорили да не ваља угаљ, не ваља нуклеарна електрана, а да сада не знају шта да раде јер ће имати несташицу струје, те ненормалне цијене електричне енергије, гаса, нафте и челика.

"Све цене свих сировина одоше у небо, а то ће значити и повећање цена хране и свега на нивоу Европе. Али, Србија ће се борити и проналазити решења", рекао је Вучић.