ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/10/2021

ЗАВРШЕН САМИТ "НЕСВРСТАНИ 2021"

 

БЕОГРАД, 12. ОКТОБРА /СРНА/ - Самит "Несврстани 2021", који је одржан поводом 60 година од прве конференције Покрета несврстаних, завршен је данас у Београду обраћањима министара спољних послова Азербејџана и Србије Џејхуна Бајрамова и Николе Селаковића.

 

Бајрамов и Селаковић затворили су дводневни скуп у име земаља организатора – Азербејџана као предсједавајућег Покрета неврстаних и Србије као домаћина самита, који је окупио делегације из 105 држава и 11 међународних организација.

Захваливши свима на учешћу и подршци идеји и принципима Покрета несврстаних, Бајрамов је оцијенио да је скуп у Београду показао колики су визионари били оснивачи покрета, који је рођен у пријестоници Србије прије 60 година.

"Београд је постао симбол покрета, који је сачувао своја начела и своју политику у складу са принципима УН и новом политиком усмереном ка стварању боље и срећније будућности", истакао је Бајрамов.

Према његовим ријечима, чланице покрета изразиле су задовољство што се оснивачки принципи, настали прије шест деценија у Београду, поштују и у контексту данашњих изазова и пријетњи по свјетски мир и развој.

Он је нагласио да је на скупу указано на непоштовање међународног права, дискриминацију, расизам, пандемију и њене изазове, као и на сва друга питања од глобалног значаја, као и да је осуђено наметање једоностраних мјера земљама и кршење Повеље УН.

"Задовољство нам је што је подржана жеља Азербејџана као предсједавајућег да се присуство Покрета неврстаних појача у међународној арени", поручио је Бајрамов и захвалио Србији на организацији догађаја и гостопримству које је показала.

Селаковић је у име предсједника Србије Александра Вучића свим учесницима скупа захвалио што су дошли у Београд.

Он је нарочиту захвалност изразио Бајрамову, којега је, како каже, упознао у јулу, када су се договорили да организују конференцију у Београду.

"Показали смо солидарност која треба све више да нас повезује у будућности. Овај скуп је резултат те солидарости", истакао је Селаковић.

Он је додао да жели да сви учесници Београд осјећају као свој дом, јер је овај град мјесто рађања Покрета несврстаних.

"Свима вам желим све најбоље. Хвала што сте дошли и допринели да покажемо да је ово јачи део човечанства, јер смо ми нације које су слободољубиве, одане принципима мирољубиве коегзистенције и посвећене Београдској декларацији из 1961. године", поручио је Селаковић.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: