ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана13/10/2021

ОТВОРЕНИ АКТ АГРЕСИЈЕ ПОЛИЦИЈЕ НА СЈЕВЕРУ, ХИТНО ПОВУЋИ СНАГЕ

 

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 13. ОКТОБРА /СРНА/ - Епархија рашко-призренска саопштила је поводом јутрошње акције косовске полиције на сјеверу Косова да употреба силе, посебно ватреног оружја, представља отворени акт агресије против грађана на етничкој основи, те апеловала да се полицијске снаге хитно повуку и позвала на смиривање ситуације.

 

Епархија рашко-призренска изразила је највећу забринутост због ове акције у којој је употријебљено насиље против српских грађана.

Према подацима болнице из Сјеверне Митровице, косовска полиција ранила је из ватреног оружја најмање једну особу српске националности, а медији саопштавају да је број повријеђених већи, наведено је у саопштењу.

"Употреба силе од албанске косовске полиције, посебно ватреног оружја, представља отворени акт агресије против грађана на етничкој основи и прети да изазове огромну безбедносну нестабилност. Епархија рашко-призренска најоштрије апелује да се полицијске снаге хитно повуку јер ситуација може додатно да ескалира", истакли су из Епархије.

Епархија је апеловала да међународне снаге КФОР-а и ЕУЛЕКС-а хитно успоставе мир и ред и заштите грађане од насилног понашања полиције.

"Све грађане позивамо да покажу максималну уздржаност", наведено је у саопштењу из Епархије рашко-призренске.

Полиција самопроглашеног Косова, праћена јединицама РОСУ, упала је данас у сјеверну Косовску Митровицу. Београдски медији јавили су да је Срећко Софронијевић из Звечана рањен након што су припадници полиције самопроглашеног Косова отворили ватру на народ који се окупио да одбрани свој град.