ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана13/10/2021

МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ДА КАЖЕ ЖЕЛИ ЛИ РАТ ИЛИ МИР НА КОСМЕТУ

 

БЕОГРАД, 13. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија неће дозволити никакве оружане нападе на сјеверу Косова, али и нагласио да међународна заједница мора да одлучи да ли на Косову и Метохији жели рат или мир.

 

Дачић је, поводом најновијих дешавања на сјеверу Косова, рекао да међународна заједница мора да предузме најоштрије мјере да се прекине са једностраним потезима који ће цијели регион довести пред ситуацију "рат или мир".

"Ово што се сада дешава није само ругање у лице читавој међународној заједници, већ представља и покушај застрашивања са крајњим циљем војног освајања севера Косова где живе Срби и са додатним циљем да се они протерају са Косова и Метохије", рекао је Дачић за Танјуг и оцијенио да је ријеч о још једном кршењу Брислеског споразума.

Предсједник Скупштине Србије подсјетио да по Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН, безбједносну функцију на Космету обавља КФОР, односно НАТО, наводећи да се упад јединице Росу дешава по ко зна који пут без обавјештења предсједницима српских општина и без најаве, како је то предвиђено Бриселским споразумом.

"Ово је још један показатељ да ће све док се не покаже чврстина у осуди таквих једностраних акција, Аљбин Курти ићи на максималне провокације, са жељом и супротно свим залагањима Србије за мирно рјешење проблема и наставак дијалога, да силом покуша да освоји сјевер и да тиме `реши` питање проблема Срба на Косову и Метохији", оцијенио је Дачић.

Он је рекао да подржава државне органе на челу са предсједником Србије Александром Вучићем, надлежним министарствима, односно војском и полицијом, да покажу чврстину у намјери да укажу које су црвене линије Србије.

"Наше црвене линије јесу опстанак Срба на Косву и Метохији, нарочито на северу и нећемо дозволити никакве оружане нападе на северу. И то целој међународној заједници мора да буде јасно", поручио је Дачић.

Полиција самопроглашеног Косова, праћена јединицама РОСУ, упала је данас у сјеверну Косовску Митровицу.

Срећко Софронијевић из Звечана рањен је након што су припадници полиције самопроглашеног Косова отворили ватру на народ који се окупио да одбрани свој град.

Због дешавања на сјеверу, у Рашкој је у току састанак предсједника Србије Александра Вучића са Србима са Космета. Скупу присуствују и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, министар одбране Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Александар Вулин и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.