ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана14/10/2021

УСВОЈЕНА СТРАТЕГИЈА ЗАШТИТЕ НА РАДУ, ПРВИ ДОКУМЕНТ ИЗ ОВЕ ОБЛАСТИ

 

БАЊАЛУКА, 14. ОКТОБРА /СРНА/ - Влада Републике Српске данас је усвојила Стратегију заштите на раду у Републици Српској за период од 2021. до 2024. године, први документ из ове области јер Српска до сада није имала овакву стратегију.

 

Општи циљ Стретегије јесте очување и унапређење здравља радно активног становништва - безбједна и здрава радна мјеста за све запослене у Републици Српској.

Након извршене анализе у овој области дошло се до сазнања и потребе за доношењем овог документа ради стварања безбједних услова рада, што би довело до смањења повреда на раду /лакших, тешких и повреда са смртним исходом/.

Суштина Стратегије представља израду Централног регистра - дигитализација повреда на раду, /лакших, тешких, повреда са смртним исходом, професионалних болести и болести у вези са радом/, те увођење Јединственог централног регистра повреда који би обезбиједио бројне позитивне ефекте као што су брза и ефикасна електронска стандардизована пријава повреда на раду, смањивање трошкова пријаве повреде, те доступност података о извору, узроку и осталим аспектима повреда на раду.

Евиденција би, успостављањем базе података, дала могућност контроле запослених односно пријављених лица код послодаваца, те плаћање обавезних доприноса или осигурања за случај повреде на раду, саопштено је из Бирао Владе за односе с јавношћу.

Влада је данас усвојила и информацију о реализацији активности за провођење реформе у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања у Републици Српској за период од 1. јула до 30. септембра ове године.

Задужено је Министарство просвјете и културе да, у сарадњи са Републичким педагошким заводом, Заводом за образовање одраслих и стручним тијелима формираним у оквиру процеса реформе образовања, настави остваривање мјера и активности утврђених Акционим планом за спровођење реформских процеса у области предшколског, основног и средњег образовања и васпитања уз поштовање постављених рокова за реализацију, носилаца активности и очекиваних резултата.