ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/10/2021

СРБИ ИМАЈУ КАНДИДАТЕ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКЕ У 11 ОПШТИНА

 

ПРИШTИНА, 16. ОКTОБРА /СРНА/ - На Косову и Метохији сутра ће бити одржани локални избори, на којима Срби имају кандидате за градоначелнике у 11 општина и кандидате за одборнике у 22 остале општине.

 

Српска листа као најбројнија политичка организација Срба има кандидате за градоначелнике у Новом Брду, Партешу, Ранилугу, Штрпцу, Грачаници, Клокоту и Обилићу јужно од Ибра, као и у општинама сјеверна Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток на сјеверу Косова.

У општинама Ново Брдо, Ранилуг и Обилић Срби имају по једног кандидата, док се у осталих осам општина на листи налазе и Срби самостални кандидати.

Уз Србе самосталне кандидате, у општинама Ново Брдо, Обилић и сјеверна Косовска Митровица кандидате за градоначелнике и одборнике имају албанске политичке партије.

Из Централне изборне Комисије /ЦИК/ самопроглашеног Косова саопштено је да је све спремно за одржавање сутрашњих избора у 38 општина и да ће о безбједности бринути 3.000 полицајаца и 80 тужилаца.

Биралишта ће бити отворена од 7.00 до 19.00 часова. Право гласа има 1.885.000 грађана.

ЦИК је регистровао укупно 32 политичке странке, 34 грађанске иницијативе, једну коалицију и 23 независна кандидата за предсједнике.

Предсједник ЦИК-а Крешник Радонићи рекао је јуче новинарима да је договорена међуинституционална сарадња ради несметаног одвијања изборног процеса и да ће читав изборни процес бити спроведен у складу са законом.

Из Тужилаштва самопроглашеног Косова су такође саопштили да су спремни да заштите слободно кретање и остваривање права на слободно гласање.

"Tоком изборног дана дежураће 80 тужилаца у 38 општина", објављено је из тужилаштва, уз упозорење да ће реаговати на сваку дојаву о кршењу слободног изјашњавања грађана.

Из косовске полицијске службе су саопштили да је за сутра договорен оперативни план како би се осигурао ред и мир и слободно кретање грађана и да би се изборни материјал благовремено и безбједно дистрибуирао и пренио до и од бирачких мјеста.

Привремена Влада Косова је на препоруку ЦИК-а донијела одлуку да полицијски час који траје од 22.00 до 5.00 часова не важи за лица која су укључена у изборни процес и да школе у којима се ће бити бирачки центри у понедјељак не раде.