ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/10/2021

ИЗЕТБЕГОВИЋ МОГАО ДА ПРЕДЛОЖИ АМАНДМАН О ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Историчар Драга Мастиловић изјавио је да је Бакир Изетбеговић, ако је већ хтио да буде политички коректан, могао да предложи да се у наметнути "Инцков закон" о забрани негирања геноцида угради амандман о геноциду над Србима у Сребреници у Другом свјетском рату.

 

Мастиловић је појаснио да су усташе и одреди муслиманске милиције тада на подручју сребреничког среза убили 1.076 одраслих људи, 546 жена, 210 стараца и 430 дјеце.

"Њих 1.129 убили су из ватреног оружја, девет објесили, 663 заклали ножем, 348 измрцварили разним методама мучења, 95 је умрло касније од посљедица мучења, а 18 убијено у логорима", навео је Мастиловић.

Он је истакао да су тај геноцид преживјели само они Срби који су успјели да пребјегну у Србију.

Према његовим ријечима, приједлог Изетбеговића да би у наметнути "Инцков закон" требало уградити и амандман о Јасеновцу назвао јескандалозан и више него увредљивим за српски народ.

"Нема сумње да они који неселективно убијају од новорођенчета у колијевци до непокретног старца у постељи имају геноцидну намјеру, јер желе да униште чак и биолошку основу једног народа", поручио је Мастиловић.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: