ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/10/2021

НЕ ПОКРЕЋЕ СЕ ПРИЈАВА ПРОTИВ ДОДИКА, ВЕЋ ПРОTИВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СРПСКОГ НАРОДА

 

БАЊАЛУКА, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Професор уставног права Синиша Каран поручио је да је удар на српског члана Предсједништва БиХ директан удар на српски народ и Републику Српску, а том иницијативом неуставно успостављени тужиоци и судије директно руше темеље БиХ.

 

Каран је у изјави Срни напоменуо да члан Предсједништва по Уставу представља српски народ и Републику Српску и главни је носилац и представник суверенитета српског народа и ентитета кроз институцију, која је шеф какве такве државе.

"Ако неко сматра да ће покренути кривичну пријаву против Милорада Додика мора да зна да је покреће против српског народа и Републике Српске, као носиоца суверенитета", нагласио је Каран.

Неуставно успостављени тушиоци и судије, истакао је Каран, ударом на Милорада Додија ударају на биће и конструкцију ове државе у којој српски народ и ентитет Република Српска чине његов главни костур.

Они том иницијативом, истакао је, директно руше темеље БиХ, директно газе биће ове државе и учешће једног сувереног конститутивног народа у овој држави, а не Милорада Додика.

"Ми тражимо хитно укидање неуставног Суда и Тужилаштва ради заштите интегритета Републике Српске и српског народа", рекао је Каран.

Према његовим ријечима, заштита виталног националног интереса и ентитета и иде у прилог томе да не може бити прегласан народ и ентитет, и то је функција члана Предсједништва.

"Дакле, удар на члана Предсједништва је директан удар на српски народ и ентитет који су носиоци суверенитета овакве државне заједнице каква постоји", прецизирао је Каран.

Он је оцијенио да се БиХ, иако настала као држава три констутивна народа и два ентитета, у посљедњих 25 година трансформише у правцу политике и хтјења само једног народа.

"Бошњаци би само били задовољни кад би пронашли неког српског Комшића", додао је Каран.

Тужилац Тужилаштва БиХ Џермин Пашић иницирао је хитно формирање предмета због медијских исптупа члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у којима, како се наводи, "исказује пријетње територијалном интегритету и највишим институцијама БиХ".