ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет17/10/2021

НОВА ВРСТА ОРУЖЈА - КОГНИТИВНО РАТОВАЊЕ

 

МОСКВА, 17. ОКТОБРА /СРНА/ - НАТО разматра развој нове врсте оружја, коме нису потребни ни меци ни пројектили, али теоретски може пореметити савршено стабилно друштво.

 

Ово "оружје", названо "когнитивно ратовање", описано је у чланку који су заједно припремили Универзитет "Џонс Хопкинс" и Империјал колеџ Лондон, а објављен је на интернет страници НАТО анализа /NATO Review/ као дио низа чланака о томе како би будуће технологије савеза могле изгледати.

Према ауторима, "когнитивно ратовање" ће омогућити ефикасно потчињавање читавог друштва без употребе силе или принуде.

Може се ограничити у времену и распону, на примјер, осујетити одбрану непријатеља у одређеном региону, или може утицати на нацију деценијама, рекли су истраживачи.

"У `когнитивном ратовању` људски ум постаје бојно поље. Циљ је да се промјени не само оно што људи мисле, већ и начин на који мисле и поступају. Успјешно вођен, обликује и утиче на индивидуална и групна увјерења и понашања у корист тактичких или стратешких циљева агресора. У свом екстремном облику, има потенцијал да разбије и фрагментира читаво друштво, тако да више нема колективну вољу да се одупре намјерама противника", кажу аутори.

Ово се постиже коришћењем сајбер, информационих, психолошких и друштвених инжењерских способности.

Обиље паметних телефона, друштвених медија и дигиталних извора вијести чини ову стратегију релативно лаком за спровести - све се то може користити за сијање сумње, за увођење опречних наратива, за поларизацију јавног мнијења, за радикализацију група и на крају - за ремећење или фрагментирање друштава.

"Могло би се покренути неколико узастопних кампања са дугорочним циљем да се поремете читава друштва или савези, развијањем сумњи у управљање, подривањем демократских процеса, изазивањем грађанских немира или подстицањем сепаратистичких покрета", кажу аутори.

Што се тиче "лажних вијести" аутори кажу да иако могу да се користе за појачавање било које поруке нису апсолутно неопходне за извођење когнитивног рата.

"Паметна употреба уграђених емоција у пренесеним порукама или пажљиво процурели званични документи одлично ће обавити посао у распламсавању `страсти` на мрежи", сматрају аутори.

Истраживачи су примијетили да многи фактори присутни у савременим друштвима омогућавају такву тактику когнитивног ратовања, осим обиља паметних уређаја у нашим животима.

Они наводе да људи данас морају брзо реаговати на вијести, као резултат тога реагују емоционално и ирационално, а ријетко залазе дубоко у контекст било које вијести.

"Осим тога, упркос ширењу друштвених медија и свеукупно повећаној повезаности, људи се окупљају у групе и завршавају изоловани у својим `мјехурићима`. Захваљујући томе, њиховим реакцијама се може манипулисати и групе из ових наведених `мјехурића` могу се поставити једна против друге", наводи се у истраживању.

Нажалост по НАТО, земље чланице су одлични примјери таквих друштава, па су чланови савеза превише изложени управо тим истим когнитивним тактикама ратовања.

Истраживање указује на потребу успостављања система који би био у стању да открије и прати све кампање когнитивног рата које се воде против чланица НАТО, наводи "Спутњик".