ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти18/10/2021

СТВАРАЈУ СЕ ПРЕДУСЛОВИ ЗА ИСПОРУКУ РАНИЈЕ ПЛАЋЕНИХ ВАКЦИНА ИЗ СИСТЕМА КОВАКС

 

САРАЈЕВО, 18. ОКТОБРА /СРНА/ - Савјет министара данас је на ванредној телефонској сједници прихватио СФЦ уговор о обештећењу са Јансен фармацеутиком НВ чиме се стварају предуслови за испоруку раније плаћених вакцина произвођача "Џонсон и Џонсон" из система Ковакс за БиХ.

 

Ријеч је о типском уговору који је једнак за све чланице Ковакса, односно раније преузетој обавези, саопштено је из Савјета министара.

На овај начин стварају се предуслови за испоруку раније плаћених вакцина произвођача Џонсон и Џонсон из система Ковакс за БиХ, чији је циљ да се грађанима омогући вакцинација као најдјелотворнији начин заштите од вируса корона и најучинковитији начин сузбијања ширења пандемије.

У саопштењу се подсјећа да је БиХ потписала Уговор са Коваксом 18. септембра 2020. године о испоруци 1.232.000 доза вакцина у вриједности од 12.997.600 долара /комплетан износ уплаћен 18. децембра 2020. године/, од чега је до сада БиХ испоручена тек једна трећина - 332.640 доза вакцина.

У оквиру Ковакса за БиХ алоцирано је 50.400 доза Џонсон и Џонсон вакцина против вируса корона, а најављена је седма испорука из овог програма.

Савјет министара је претходно усвојио Информацију Министарства цивилних послова о потреби закључења СФЦ уговора о обештећењу између Савјета министара и Јансен фармацеутике НВ /Janssen Pharmaceutica NV/.