ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика21/10/2021

ПИСМО ЕВРОПАРЛАМЕНТАРАЦА ОДИШЕ НЕЗНАЊЕМ

 

БАЊАЛУКА, 21. ОКТОБРА /СРНА/ - Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да писмо осам европских парламентараца Кристијану Шмиту и високом представнику ЕУ Жозепу Борељу одише неинформисаношћу и незнањем о приликама у БиХ и комплетном Балкану.

 

"Када сам прочитао писмо, на прву сам помислио да траже санкционисање оних који звецкају оружјем и пријете ратом и сукобима, као што то раде Жељко Комшић, Бакир Изетбеговић, Елмедин Конаковић и други из Сарајева", рекао је Ковачевић за РТРС, коментаришући писмо осам европских парламентараца који су упутили писмо Шмиту и Борељу позивајући на употребу бонских овлашћења, а као разлог су навели тренутна дешавања у БиХ.

Он је додао да је ријеч о "потпуној неупућености једног дијела људи који сједе у Европском парламенту, односно о седам или осам европарламентараца од укупно 705 посланика, који су се прикључили таквој срамној изјави".

"То показује колико је то писмо релевантно. Не ради се о било каквој парламентарној групи или странци која је заступљена у Европском парламенту, нити се ради о представницима једне земље. Дакле, одређени лобистички кругови из Сарајева успјели су да извуку само седам или осам људи из Европског парламента од укупно 705", истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да се у писму за све проблеме оптужује Србија, што најбоље говори о лошој информисаности поменутих парламентараца.

Према његовим ријечима, они сматрају да је Србија одговорна за проблеме на Косову и Метохији, гдје су специјалци или терористи из Приштине, кршећи Бриселски споразум, упали на сјевер покрајине, извршили агресорски, терористички чин и пуцали на цивиле, ранивши једног човјека који је једва преживио, те се на исти начин односе када је у питању БиХ.

"Колико је њихово незнање, најбоље показује то што чак кажу да Република Српска спрема страшне војне вјежбе са Војском Србије. Вјероватно у том лошем каналу информисања нису сазнали да је требало да буде одржана војна вјежба Оружаних снага БиХ са Војском Србије и да је донесена одлука о томе у институцијама БиХ, а да је онда самовољом бошњачких представника отказана", навео је Ковачевић.

Он је истакао да се представници Републике Српске, предвођени српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, залажу за очување уставног поретка и досљедно поштовање Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума.

"А они се у том писму оптужују да крше Дејтон и угрожавају мир и безбједност. Они који звецкају оружјем, те странци који долазе у БиХ и без икаквих права намећу законе и странци који долазе у Уставни суд и доносе одлуке које немају утемељење у Уставу, према њима, нису пријетња по мир и стабилност и за њих није потребна реакција", рекао је Ковачевић.

Он је поручио да је то "све у свему, једна прилично комична ситуација и да би им било паметније да се позабаве својим проблемима у ЕУ", јер види да тамо постоје бројни проблеми.

"Оног тренутка када БиХ дају кандидатски статус ће можда бити релевантни да нешто и коментаришу, али би им и тада било пожељно и добро да се упознају барем са елементарним стварима у БиХ", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је поновио и да у БиХ више не постоји високи представник и да би Кристијан Шмит прво требало да обезбиједи релевантну резолуцију Савјета безбједности УН, како то предвиђа Дејтонски мировни споразум, односно Анекс 10.

"Оног тренутка када прибави једну такву резолуцију, онда ћемо моћи да се осврћемо на његове коментаре, али морамо одмах да га упозоримо да ни тада неће бити релевантан да било кога санкционише или доноси било какве мјере, јер на то нема право ни високи представник, а поготово неко физичко лице које се представља као високи представник", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је "посљедњи високи представник био срамни Валентин Инцко који је створио све ове проблеме у БиХ и изазвао највећу кризу од потписивања Дејтонског споразума и од краја рата".

"То је њасљеђе посљедњег високог представника, а и све друго што имамо када су у питању високи представници, сви они послије Карла Билта, јесте срамно насиље против Дејтонског споразума, БиХ, грађана БиХ и против Срба и Републике Српске", истакао је Ковачевић.

Он је додао да је то нешто што Република Српска више "не планира допустити било коме, а поготово не некоме ко је умислио да је високи представник".