ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика22/10/2021

ПОПОВИЋ: ИЗМЈЕНЕ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА ВОДЕ У РАСПАД БиХ

 

БАЊАЛУКА, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - Академик Витомир Поповић изјавио је да Република Српска на јасан и недвосмислен начин говори о томе да су се измјене Дејтонског мировног споразума показале као неефикасне, контрапродуктивне и да воде у распад БиХ, као дејстонске мировне творевине.

 

У паузи округлог стола "Јединство српског народа – основа опстанка", који се данас одражава у Академији наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ у Бањалуци, Поповић је истакао да распад БиХ није у интересу Републике Српске и српског народа.

"У нашем интересу јесте да се БиХ врати на дејтонски пут, онако како је она Дејтоном и предвиђена, да се све узурпиране надлежности врате Републици Српској и да о томе нема поговора, јер у противном ћемо се наћи у некој другој позицији која ће водити распаду", рекао је Поповић новинарима.

Поповић је навео да се на данашњем округлом столу говори о томе да ли уопште можемо опстати ако не постоји минимум српског јединства и јасно дефинисан минимум националних српских интереса.

"Кад говоримо о јединству, мислимо прије свега на јединство српског народа са једне и друге стране Дрине, те укупно јединство, водећи рачуна о насушној потреби за јединством са братским руским народом, без којег у посљедњих 20 година није могуће водити било какву међународну политику", напоменуо је Поповић.

Свештеник Миладин Митровић, предсједник Императорског православног палестинског друштва у Републици Српској, које је једно од организатора данашњег округлог стола, истакао је да је генерално кроз историју јединство српског народа увијек било важно.

"С обзиром на новонасталу политичку ситуацију унутар БиХ и сталне притиске међународне заједнице, веома је битно да академска заједница и невладин сектор, пошаље јасну поруку друштву и свим нашим грађанима колико је суштински важно да се очува национално јединство српског народа", рекао је Митровић.

Исто тако, тврди Митровић, важно је да се подигне свијест о значају очувања вриједности које проистичу из православне вјере која је суштина и основа српског идентитета.

Митровић је навео да у раду округлог стола учествују еминентни излагачи из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Русије, који су изнијели јасна експерстка мишљења који су то дестабилизирајући фактори који утичу на разбијање јединства српског народа, како спољшњег тако и унутрашњег карактера.

"Исто тако, навели су и шта је неопходно да се ради у процесу очувања јединства српског народа и стабилизације политичке ситуације", рекао је Митровић.

Професор Светлана Анатолијевна Колобова, као представник руске академске заједнице, навела је да Руска Федерација има низ закона донесених у циљу очувања политичке стабилности, мира и стабилности у друштву и опстанка и очувања националних интереса.

"И у условима глобалних криза и изазова, веома је битно да постоји јединство мишљења између руског и српског народа, те потрага за адекватним одговорима на оне изазове који су усмјерени ка политичкој дестабилизацији како у Србији и Републици Српској тако и у Руској Федерацији", нагласила је Колобова.

Организатори округлог стола су Императорско православно палестинско друштво Републике Српске и Одјељење друштвених наука АНУРС-а.