ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/10/2021

НЕДИЋ: ОТЕТЕ НАДЛЕЖНОСТИ ВРАТИТИ У ОКВИРУ ПАРЛАМЕНТА СРПСКЕ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски народ све проблеме треба да рјешава у Народној купштини Републике Српске у оквиру које се једино могу и вратити надлежности Српске, рекао је посланик првог сазива републичког парламента Миладин Недић.

 

Недић је констатовао да је сулуда помисао да се надлежности Српској могу вратити кроз парламент БиХ јер, како је навео, "да је могло, не би до овога ни дошло".

Поводом 30 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске, Недић је за Срну рекао да Српска има само Народну скупштину, те да српски народ све своје проблеме треба да рјешава у тој институцији.

Недић, који је био и члан Главног одбора СДС-а деведесетих година прошлог вијека, истакао је да СДС формиран 1990. није ни налик данашњем СДС-у, подсјећајући да је та странка тада пробудила, организовала и одбранила свој народ од покоља.

Он је навео да је СДС данас на маргинама јер га води Мирко Шаровић. "Срамота српског народа је да је он води. Ја сам учесник у свему томе био, а кад се рат завршио бачен сам на смеће. Данас живим у шуми, а мој предсједник странке одбројава дане у затвору на вјечној робији", рекао је Недић.

Недић је додао и да је срамота данас што српски народ није јединствен. "Та странка је тада формирала Народну скупштину, која је прогласила Српску Републику и све институције у Српској Републици", рекао је Недић.

Једини прави пут, сматра, јесте уједињење српских земаља и српског народа, те је подсјетио да је још на проглашењу Републике Српске тражио да се прогласи Србија.

"Све и пише у мојој књизи која носи назив `Записи у пролазу живота`. Данас свијет лута, пут српског народа је уједињење", рекао је Недић и нагласио да се данас ради на уништењу српског народа.

Народна скупштина формирана је 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ.

Скупштина српског народа у БиХ проглашена је након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ.

Од њеног проглашења, административно сједиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања ратног сукоба било измјештено на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.