ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/10/2021

ВИДИЋ: ВРАЋАЊЕ НАДЛЕЖНОСТИ ДЕМОКРАТСКО ОПРЕДЈЕЉЕЊЕ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 23. ОКTОБРА /СРНА/ - Посланици првог сазива Народне скупштине Републике Српске подржавају враћање надлежности Српској, ако је могуће мирним путем, рекао је посланик првог сазива републичког парламента Добривоје Видић и истакао да је ово прилика да се домаћа и свјетска јавност упознају о томе шта је демократско опредјељење Републике Српске.

 

"Важно је да данас у Народној скупштини Републике Српске постоји одређена скупштинска већина и да се иде у неком позитивном правцу", рекао је Видић Срни.

Он је истакао да су Република Српска и Федерација БиХ за њега двије савезне државе у оквиру БиХ.

"Ако се то поштује, биће БиХ, а у супротном мора се тражити други пут", поручио је Видић.

Поводом обиљежавања 30 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске, Видић је рекао да је одлука о формирању Народне скупштине, тада Скупштине српског народа у БиХ, била историјска.

"У судбоносно вријеме распада бивше СФРЈ из нужде по српски народ и његово спасавање, у немогућности да се испоштују најосновнија људска и грађанска права српске етничке групе тада у БиХ, били смо принуђени да на демократском принципу створимо Републику Српску, која је крунисана потписивањем Дејтонског мировног споразума", закључио је Видић.

Народна скупштина је формирана 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ.

Скупштина српског народа у БиХ проглашена је након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ.

Од њеног проглашења, административно сједиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања ратног сукоба било измјештено на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.