ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/10/2021

СВЕ СПРЕМНО ЗА ДОЧЕК ПАТРИЈАРХА

 

ПРИЈЕДОР, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - У манастиру Милошевац све је спремно за дочек Његове светости патријарха српског Порфирија.

 

У позиву вјерницима који је упутио манастир Милошевац наводи се да ће Свету архијерејску литургија у 9.30 часова служити патријарх Порфирије са два епископа, више свештеномонаха, свештеника и ђакона.

Протонамјесник Драган Хрваћанин, позвао је све вјернике да дочекају патријарха који стиже у прву званичну посјету у Приједор.

Свечаност ће, како наводи, бити уприличена поводом завршетка грађевинских радова на манастиру, као и покривања манастирског конака.

Манастир у Чиркин Пољу код Приједора посвећен је Покрову Пресвете Богородице и његова обнова почела је 2018. године, а Његово високопреосвештенство епископ бањалучки Јефрем новембра исте године освештао je темеље храма.

Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир.

Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године.

Историјски подаци говоре да се манастир Милошевац налазио у близини рјечице Милошевице у насељу Чиркин Поље и мјесту под називом Црквина. И у тим документима се помиње да се на дијелу манастиришта развило сеоско гробље.

Према народној причи, Црква Рођења Pресвете Богородице на Пашинцу изграђена je 1890. од камена порушеног манастира Милошевац, који се налазио у насељу Чиркин Поље у Приједору.

Манастир у изградњи посјетио је 2019. године блаженопочивши патријарх Иринеј.