ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/10/2021

МОСКВА ТРАЖИ ЗАШТИТУ ЗА РУСКУ КАНЦЕЛАРИЈУ У ПРИШТИНИ

 

МОСКВА, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Русија је позвала Мисију УН на Косову да гарантује безбједност запослених у канцеларији Русије у Приштини, рекла је данас Марија Захарова, портпарол Министарства спољних послова.

 

"Позивамо Мисију УН на Косову и међународне снаге на Косову да у складу са својим могућностима према резолуцији 1244 осигурају поуздану безбједност и неопходне услове за рад особља у Руској канцеларији у Приштини. Чекамо писане гаранције од администрације УН", саопштила је Захарова.

Она је рекла да акције Приштине против руских дипломата не имплицирају никакве посљедице по њихов правни статус јер су они акредитовани код Мисије УН на Косову и немају ништа са структурама самопроглашене "државе", пренио је "Спутњик".

"Надамо се да ће наши партнери детаљно проучити ово пркосно понашање косовских лидера", навела је Захарова.

Она је оцијенила да поступци косовског руководства представљају "циљану провокацију" која је дио агресивне политике против Русије.

Предсједник самопроглашеног Косова Вјоса Османи јуче је рекла да је "протјерала" двојицу руских дипломата из Приштине који су акредитовани код дипломатске мисије у Србији због њиховог наводног "штетног утицаја" у региону.