ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/10/2021

РЕГУЛИСАЊЕ ПИТАЊА ШУМА ПРВИ КОРАК ЗА УЛАЗАК У ОРГАНЕ БиХ

 

БЕОГРАД, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је први корак за улазак представника Републике Српске у заједничке органе БиХ регулисање питања шума и пољопривредног земљишта.

 

"Ми желимо да сједнемо и разговарамо и да им укажемо да коначно схвате да је то озбиљно и да не можемо да попустимо у смислу да нам се одузму пољопривредно земљиште и шуме. Оног тренутка када то питање буде регулисано, створиће се први корак за то да уђемо у органе БиХ", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Док се то не деси, каже Додик, не треба нико да очекује да у Републици Српској слијепо гледају како неки високи представник намеће законе, а да на то нема право, светећи се или кажњавајући само Србе.

Додик је истакао да је ситуација са развлашћивањем Републике Српске у БиХ кулминирала и да је дошло до мјере када то питање мора бити ријешено или ће Српска морати да предузима мјере за спас њених права, али да неће бити дирнуто ништа што припада БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да је веома задовољан и захвалан Вучићу на разумијевању и за подршку и помоћ.

"Захвалам сам Вучићу на прилици да ме саслуша и да га упозна са ситуацијом", рекао је Додик и додао да са састанка са предсједником Србије носи упорно залагање за мир, који нема ни цијену ни алтернативу.

Међутим, каже Додик, ако неко мисли да пријетњом рата са друге стране ми треба да предамо Републику Српску, онда се грдно вара.

"Ми немамо намјеру ни за какав рат и сукоб, али имамо намјеру да се политички боримо за наша права записана у Уставу БиХ", наглаисо је Додик.

Он је исткаао да Српска неће дирати ништа што припада БиХ.

"И то ми упорно говоримо, само нас нико не слуша. Али оно што сте отели, господо, ми ћемо или унилатерално вратити или ћемо договорити нови аранжан о тим стварима", истакао је Додик.

Он је подсјетио да је прије десет година, када је требало да буде расписан референдум о правосуђу, са тадашњим представником ЕУ Кетрин Ештон у Бањалуци потписана заједничка изјава да се уђе у реформе и одгоди се референдум.

"Једино што се десило је да смо ми одгодили референдум, а од реформе ништа није било. И ствари су само постале још горе. И ово је дошло до мјере или да мора бити ријешено или ћемо морати ми у Српској да предузимамо мјере које су за нас спас наших права, јер ми ништа не узимамо од онога није написано у Уставу", рекао је Додик.