ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/10/2021

ДОСТА ЖУЧИ СЕ ПРОСИПА НА НЕПОТРЕБНЕ ТЕМЕ

 

БЕОГРАД, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да се доста жучи просипа на готово непотребне теме у БиХ, те истакао да није спреман да за Републику Српску жртвује мир, али је спреман лично да се жртвује за Српску.

 

"То желим да поручим свима. Никакви сукоби нису потребни", рекао је Додик након сусрета у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем.

Додик је навео да је ситуација у БиХ сложена и представља кулминацију разних догађаја у прошлости, ситуација у којој Уставни суд одузима пољопривредно земљиште Српској, након ранијих одлука да укине Дан Републике, да промијени грб или учини све да девастира права, замрзне имовину Српској.

"Након свега тога дошле су и одлуке о статусу пољопривредног земљишта и шума, одлуке Уставног суда гдје имају три странца и два Бошњака, који чине већину", рекао је Додик.

Данашње стање је такво, каже Додик, да је Република Српска, као страна потписница свих анекса Дејтонског споразума, па и Анекса 4 Устава БиХ, развлашћена по питању пољопривредног земљишта и шума.

"А то није урађено и према Федерацији БиХ, нити према дистрикту Брчко, којем су посебном одлуком Уставног суда додијељени земљиште и шуме као власништво дистрикта, мада је тај дистрикт власништво два ентитета", подсјетио је Додик.

Он је истакао да је кулминирало много ствари, заједно са наметањем неких одлука високог представника, а касније унилатералним одлукама да се учествује на Генералној скупштини УН без сагласности Предсједништва и низ других састанка гдје се одлазило без договорених политичких ставова, па до самовољног отказивања војне вјежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ уочи саме реализације.

Додик је нагласио да је све то кулминирало односе у БиХ до мјере да они морају да се почну рјешавати на прави начин или да та земља не успије да функционише.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да је упознао Вучића да је Република Српска у готово немогућој атмосфери притиска дала сагласност да се укине Војска Републике Српске и да се формирају Оружане снаге БиХ.

"Сви напори касније да се та ситуација пренесе у Устав БиХ нису успјели и данашња ситуација је таква да Устав БиХ не препознаје надлежност БиХ за одбрану, тако да ту нема простора ни за војску", објаснио је Додик.

Према његовим ријечима, апсолутно је јасно да су кулминација негативних и неповољних догађаја по српски народ и Републику Српску довели до реакције.

"Ми ћемо наставити са нашим активностима", рекао је Додик и додао да разговара са Вучићем о томе и са неким другим својим пријатељима из међународног сектора, те опет заједно са Вучићем, како би дошли до одређених најбољих процјена.

Он је навео да је Република Српска повријеђена, да се развлашћује упорном силом и примјеном безочне пузајуће силе од међународног фактора који функционише у БиХ, а на крају је БиХ добила човјека који се представља као високи представник, а којег није именовао Савјет безбједности УН.

"То је потпуно конфузна ситуација у којој нико не жели да сједне и да преговара и разговара, него се само чују галаме не само из Сарајева, него и неких великих који се потпуно успут баве нама о томе како је ситуација до те мјере заоштрена да су могући сукоби", рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је високи представник наметнуо законе у вези са војском, судом и тужилаштвом, а да на то није имао право.

Он је подсјетио да је на недавној сједници Високог судског и тужилачког савјета шест Бошњака тужилаца гласало да се смијени главни тужилац Хрват, а ниједан Хрват и Србин тужилац нису за то гласали.

"Бошњаци желе да овладају судском влашћу која ће на ригорозан начин примјеном силе, процесима и другим, покушати да управљају политичким процесима у будућности", рекао је Додик.