ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/10/2021

ФОРМИРАНИ ПРЕДМЕТИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ КОЈЕ ЈЕ ПРОСЛИЈЕДИЛО ТУЖИЛАШТВО СРБИЈЕ

 

САРАЈЕВО, 25. ОКТОБРА /СРНА/ - У Тужилаштву БиХ су формирани предмети против 28 лица које је доставило Тужилаштво Србије за ратне злочине, рекао је вечерас вршилац дужности главног тужиоца БиХ Миланко Кајганић.

 

Кајганић је подсјетио да је Тужилаштво Србије за ратне злочине доставило Тужилаштву БиХ 24 предмета против 28 лица.

"Сви ти предмети су већ формирани у Тужилаштву БиХ и на њима се већ ради", рекао је Кајганић.

Он је навео да је подизање оптужница против лица која су била високопозиционирана у рату, а доступна су у БиХ, један од кључних приоритета Ревидиране стратегије за процесуирање ратних злочина донесене 2020. године.

"У њој су децидно наведене све обавезе разних органа, између осталог и Тужилаштва БиХ. Једна од обавеза је да се мање сложени предмети пренесу на ентитеска и тужилаштво Брчко дистрикта, а да најсложенији остају у Тужилаштву БиХ", рекао је Кајганић за БХРТ.

Он каже да су тужиоци Тужилаштва БиХ независни у свом раду и да не види ниједан разлог зашто би били подложни било каквом утицају са стране - ван правосуђа или у правосуђу.

"Мислим да нема разлога за то, а ако примијетим да је било ко подложан било каквом утицају, предузећу мјере из своје надлежности, односно обавијестити Канцеларију дисциплинског тужиоца о евентуалним неправилностима о раду било ког тужиоца", рекао је Кајганић.

Он је навео да нема разлога да Тужилаштво БиХ не обавјештава јавност о негативним тужилачким одлукама, односно да је истрага у неком предмету обустављена или да је донесена одлука о неспровођењу истраге.