ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет25/11/2021

ВЛАДА СЕ ИЗВИНИЛА ЗБОГ СТЕРИЛИЗАЦИЈЕ РОМСКИХ ЖЕНА

 

БРАТИСЛАВА, 25. НОВЕМБРА /СРНА/ - Влада Словачке званично се извинила хиљадама ромских жена које су деценијама на силу стерилизоване у тој земљи, јавила је словачка новинска агенција ТАСР.

 

У званичном извињењу власти осуђују "године малтретирања ове етничке мањине".

Званичник Владе за питања везана за ромску заједницу Андреа Букова навела је у саопштењу да је поменута пракса почела у вријеме комунизма, тачније 1966. године, али да се у одређеној мјери наставила и након 1991. године, упркос чињеници да је тада усвојен закон о заштити ромске популације.

"Дојче веле" подсјећа да је тек 2004. године усвојен закон о пристанку, јер су бројне жене противзаконито примораване или убјеђиване да се стерилишу, без потпуног разумијевања посљедица таквог поступка.

Букова је истакла да тачан број жртава поменуте праксе није познат, али да се сасвим сигурно ради о неколико хиљада жена.

Комесар за људска права у Савјету Европе Дуња Мијатовић поздравила је на "Твитеру" извињење жртвама стерилизације као важан корак, те изразила наду у брз напредак у успостављању ефикасног и приступачног механизма за компензацију. Она је у јулу позвала словачког премијера Едуарда Хегера на оснивање таквог механизма.

Роми чине петину становништва у Словачкој. Они су дуго били искључени из друштва и углавном су живјели у изолованим насељима у којима најчешће није било струје, воде, гријања нити гаса.