ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура26/11/2021

КОНЦЕРТОМ ДЕДИЋА И ХАЏИМАНОВА ЗАВРШЕН "ИНТАЈМ" ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

 

БАЊАЛУКА, 26. НОВЕМБРА /СРНА/ - Концертом реномираних џез пијаниста Матије Дедића и Васила Хаџиманова завршен је 4. фестивал џез музике "Интајм џез фест".

 

На репертоару овог искусног дуа биле су ауторске композиције, а бриљантним наступом у Концертној дворани Банског двора још једном су потврдили свој статус регионалних звијезда у овом музичком жанру, саопштено је из Културног центра Бански двор.

"Сваки фестивал који промовише неку креативну и уметничку музику је битан, а овај посебно, јер се сећам каква је била ситуација у Бањалуци пре овог фестивала, а то је доста сиромашна понуда. У једном моменту је све некако било замрло, међутим захваљујући директору Културног центра Банског двора Младену Матовићу и целој његовој екипи сада имамо један диван фестивал", рекао је Васил Хаџиманов.

Програм са којим су се представили публици у Бањалуци свирали су, како кажу, на неколико фестивала и заједничких наступа.

"На репертоару су Матијине ауторске композиције и моје композиције. Имали смо то задовољство да радимо са Бисером /Велетанлић/ и Габи /Новак/ и то су били дивни концерти, а некако дишемо заједно од рођења, тако да нам лако иде сарадња", рекао је Хаџиманов.

То је потврдио и Матија и осврнуо се на њихове животне путеве.

"Рођени смо исте године, исте године смо отишли у иностранство, заљубили се у џез, исте године смо добили кћерке, то је све као неки амерички филм о двоје људи који живе у различитим градовима, а живе исте животе. Пријатељство и љубав су наши најјачи инструменти који су учинили да звучимо као један", истиче Матија Дедић.

Директор Културног центра Банског двора Младен Матовић рекао је да је након успјешно реализованог 4. Интернационалног фестивала умјетничке музике "Јесења соната", ово друга фестивалска манифестација коју Бански двор реализује у овој години, настављајући праксу организовања репрезентативних културних садржаја и програма у властитој продукцији.

"Потпуно свјесни цјелокупне и веома сложене ситуације у вези са пандемијом вируса корона, Бански двор настоји да уз максимално поштивање свих прописаних мјера и препорука, одржи континуитет и истраје у својој мисији организовања квалитетних културних програма и у овим несвакидашњим околностима такозване `нове нормалности`. Чини нам се да нам је култура данас можда потребнија више него икад, а у прилог томе најбоље свједочи велико интересовање публике и изузетна посјећеност", рекао је Матовић.

Фестивал џез музике "Интајм џез фест" концептуално je замишљен као камерни фестивал џез музике који ће се фокусирати на мање саставе и врхунске солисте овог музичког жанра, укључујући максимално формације до џез квартета који су ушли у фестивалску селекцију.

Покровитељ овогодишњег фестивала je град Бањалука.