ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво30/11/2021

НЕСПОРАН СРПСКИ ИДЕНТИТЕТ НА ПРОСТОРУ БиХ

 

БАЊАЛУКА, 30. НОВЕМБРА /СРНА/ - Српски идентитет на простору БиХ је неспоран, о чему свједоче многобројни историјски записи и докумети, међу којима су и ријечи византијског историчара Јована Кинама, који је записао да "Дрина дијели Босну од остале Србије", истакао је историчар Бошко Бранковић.

 

Осврћући се на све чешће покушаје из Сарајева да се прекроји историја БиХ, од оспоравања мјеста крунисања Твртка Котроманића до изјава да је у БиХ живио само један народ - "добри Бошњани", Бранковић наводи да то нису први покушаји ревизије историје, а вјероватно ни посљедњи.

"Ово што се сада покушава, у ствари представља наставак једне политике започете још у вријеме Аустроугарске, када је Беч хтио да избрише српску националност у БиХ. И сада је сличан сценарио, што се може видјети из покушаја да у јавности заживи теза како је на просторима БиХ некада живио само један народ, Бошњани. То је историјски неутемељено и нетачно", нагласио је Бранковић за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, они који се хватају за ту сламку треба да знају да појам "Бошњани", представља географски појам.

Појашњавајући тврдње византијског историчара да "Дрина дијели Босну од остале Србије", Бранковић је навео да се требамо упитати зашто су својевремено у Босни оформљене три епархије под пећким патријархом, од којих је најзначајнија била дабробосанска са сједиштем у манастиру Рмањ.

"Широм БиХ се и данас може наћи велики број православних манастира из предтурског периода. И није само Кинам о томе писао. То се може наћи и у биљешкама католичког свештеника Бенедикта Курипечића, који је пролазећи кроз Босну у 16. вијеку записао како су `Срби народ који живи на овим просторима`", напоменуо је Бранковић.