ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана02/12/2021

ДИРЕКТНА СТРАНА УЛАГАЊА ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ИЗНОСИЛА 5.551,9 МИЛИОНА КМ

 

БАЊАЛУКА, 2. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о стању и токовима директних страних улагања у Српску и резултатима Програма постинвестиционе подршке инвеститорима у којој се наводи да су укупна страна улагања до 31. децембра 2020. године износила 5.551,9 милиона КМ.

 

Према подацима Централне банке БиХ, у 2020. години у Републици Српској су евидентиране нето стране инвестиције у износу од 285,1 милион КМ, а прелиминарним подацима за период јануар-јуни ове године директна страна улагања у Републику Српску су износила 211 милиона КМ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Земље које су у 2020. години у Републику Српску највише улагале су Србија 121,3 милиона КМ, Велика Британија 57 милиона КМ, Словенија 45,5 милиона КМ, Њемачка 34,7 милиона КМ и Италија 27,4 милиона КМ.

Током 2020. године регистровано је 149 привредних друштава са елементом страног улагања, а у периоду јануар-октобар ове године је основано 181 привредно друштво.

Програм постинвестиционе подршке инвеститорима /Аftercare/ проводи се од 2013. године, а укупно је укључено 28 јединица локалне самоуправе у Републици Српској.

Програм подразумијева институционалну сарадњу републичког и локалног нивоа кроз формирану сарадничку мрежу за рад и постинвестициону подршку инвеститорима, коју чине представници Министарства привреде и предузетништва и именовани координатори у јединицама локалне самоуправе.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о примјени одлуке о спровођењу процеса процјене утицаја прописа у поступку израде прописа и стању у бази портала "Jединствена контакт тачка за пословање".

Спровођење процеса процјене утицаја прописа у поступку израде прописа је важан сегмент реформе јавне управе који се примјењује у земљама које су чланови Организације за економску сарадњу и развој /OЕCD/, члановима ЕУ, као и у земљама у окружењу.

До краја 2022. године планирано је да одлука буде унапријеђена, посебно у дијелу проширивања мишљења и на подзаконске прописе.

Јединствена контакт тачка за пословања је портал који је јавности доступан од септембра 2018. године, а доступан је на интернет адреси www.pscsrpska.vladars.net

Сврха контакт тачке је да грађани и пословни субјекти на једном мјесту, на брз и једноставан начин могу приступити информацијама о правној форми регистрације за обављање конкретне привредне дјелатности у Републици Српској, као и свим предрегистрационим, односно пострегистрационим формалностима неопходним за пословање.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о стању у регистру подстицаја Републике Српске у којој пише да је евидентирано укупно 153.532.622 КМ подстицајних средстава привреди који су унесени до крајњег корисника.