ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура14/12/2021

ПРЕДСTАВЉЕНА КЊИГА "СРПСКИ ПРОСВЈЕTИTЕЉИ"

 

ГРАДИШКА, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Књига "Српски просвјетитељи", аутора и приређивача Јеленка Бојића из Бањалуче и издавача бањалучког Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", представљена је вечерас у амфитеатру Гимназије у Градишци.

 

Бојић је навео да књига "Српски просвјетитељи" садржи четири поглавља, која обухватају период Ћирила и Методија, Светог Саве, Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића.

"Све о њиховом животу, раду и дјелу представљено је у овој књизи на један сликован начин, тако да је она више сликовница него књига. Tо је књига за разгледање, која треба да послужи свакоме и сви би требали да је имају у кући и из ње да уче о људима који су на извјестан начин одредили идентитет српског народа. Они су Србима дали вјеру, језик и писмо, а то су основни идентитети сваког народа“, истакао је Бојић.

Он је додао да је књига конципирана и писана тако да може послужити свакоме, без обзира на узраст и претходно знање о овој теми.

О књизи су говорили и Миленко Јевђелић, Жељко Вујадиновић и Слободан Наградић.

Наградић је рекао да је књига "Српски просвјетитељи" необична јер је више корисна него оригинална, што је аутору и био циљ с обзиром да је тешко и бити по свако цијену оригиналан када се пише о српским просвјетитељима.

"Књига је корисна за професоре историје, српског језика, па и за вјероучитеље, а такође и за ученике који имају жељу да сазнају нешто више од онога што пише у уџбеницима. Ово је подсјетник на српску историју у трајању дужем од једног миленијума“, навео је Наградић.

Он је закључио да књига "Српски просвјетитељи" треба да се нађе у свакој српској кући и у свакој школској библиотеци, да је прегледају сви ученици и наставници.

Наградић је додао да је ова књига прилог очувању миленијумске духовности и идентитета Срба на западном Балкану.