ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика21/01/2022

РЕПУБЛИКА СРПСКА НЕПОСРЕДНО БИРА ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 21. ЈАНУАРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је став Републике Срспке у вези са измјенама Изборног закона БиХ јасан и да Српска не одустаје од тога да се члан Предсједништва у Српској бира непосредно.

 

"То је уставна позиција и савршено јасно. Ту нема никакве дилеме. Ми смо спреми да у једном дијелу уђемо у промјене одредби у којим би се, поред онога да Република Српска бира Србина, додало и остале јер се тражи да и остали учествују у томе", рекао је Додик новинарима.

Он је напоменуо да ће се и у Федерацији БиХ /ФБиХ/ бирати Хрват, Бошњак и остали да би се задовољиле све амбиције.

"Мислим да би то било фер и коректно", сматра Додик.

Додик је подсјетио да се у ФБиХ већ 12 година води дебата како ће се бирати чланови Предсједништва и да то не успијева.

"Оног тренутка када се они договоре ми смо спремни да дођемо и гласамо за рјешење до кога су они дошли у ФБиХ јер сматрамо да је то њихово питање", поручио је Додик.

Осврћући се на избор чланова Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, Додик је навео да Република Српска тражи гаранције да тамо гдје живе Срби имају право да изаберу своје политичке представнике.

"Ако нема рјешења за Дом народа, нећемо гласати ни за Предсједништво. Све је јасно", напоменуо је Додик и додао да није сигуран да ће у ФБиХ постићи договор.

Поводом приједлога лидера СДА Бакира Изетбеговића да се чланови Предсједништва БиХ бирају у Дому народа, Додик је поручио да је то за Републику Српске неприхватљиво.