VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/09/2012

USKORO JAVNI POZIV ZA RJEŠAVANjE STAMBENOG PITANjA IZBJEGLIH

 

BANjALUKA, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će u saradnji sa resornim entitetskim ministarstvima i UNHCR-om dok kraja godine provesti javni poziv za rješavanje stambenog pitanja lica u stanju potrebe izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH, izjavio je pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Drago Vuleta.

 

Vuleta je nakon sastanka sa predstavnicima UNHCR-a i Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH u Banjaluci rekao da će realizacija regionalnog projekta stambenog zbrinjavanja ovih kategorija početi naredne godine i da on uključuje rješenje za 600 korisnika u Republici Srpskoj izbjeglih iz Hrvatske.

Vuleta je rekao da će se do kraja mjeseca utvrditi kriterijumi za javni poziv, u okviru kojeg će svi koji su u stanju potrebe, a izbjegli su iz Hrvatske, imati pravo da se prijave.

On je dodao da će predstavici Ministarstva za izbjegla i raseljena lica u saradnji sa UNHCR-om obići sve građane ove kategorije i uz precizne kriterijume odabrati 600 porodica koje nemaju ništa riješeno ni u Hrvatskoj niti u Republici Srpskoj.

"Po njihovom opredjeljenju to će biti rješavano kroz individualnu stambenu izgradnju ili kroz etažno vlasništvo izgradnjom stambenih zgrada, što bismo radili u dogovoru sa lokalnim zajednicama kako bi se obezbijedilo zemljište i infrastruktura", rekao je Vuleta Srni.

On je precizirao da će projektom biti obuhvaćeno 5.400 porodica u BiH, od kojih 4.200 u Republici Srpskoj, uključujući i povratak Hrvata i Bošnjaka u Srpsku, te integraciju u sadašnjem mjesto boravišta 600 porodica izbjeglih iz Hrvatske, kao i 600 lica interno raseljenih lica.

Vuleta je dodao da će se projekat realizovati putem Razvojne banke Savjeta Evrope i trajaće pet godina.

"Kada su u pitanju bivši nosioci stanarskog prava, insistiraćemo da kada budu stambeno zbrinuti, stanove mogu i da otkupe“, rekao je Vuleta.

Prema njegovim riječima, ulazak Hrvatske u Evropsku uniju neće zaustaviti provođenje ovog projekta.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske Nikola Puzigaća rekao je da njegovi članovi ne odustaju od protesta ispred sjedišta UNHCR-a u Sarajevu, ukoliko ova međunarodna organizacija ne bude uticala na vlasti BiH da potpišu bilateralni sporazum sa Hrvatskom. Ovim sporazumom bi se riješila sva stečena prava ove kategorije stanovništva, koji su imali prebivalište u Hrvatskoj, a zbog rata su izbjegli iz te zemlje.

On je dodao da će Udruženje u narednim danima uputiti UNHCR-u pismo u kojem traži da djeluje na institucije BiH da se potpiše navedeni sporazum.